Društvo

Mozzart nastavlja podršku Sigurnim kućama: Stigla donacija u Bihać, a zahvalnica iz Tuzle

Mozzart nastavlja podršku Sigurnim kućama: Stigla donacija u Bihać, a zahvalnica iz Tuzle
Foto: Ustupljena fotografija | Mozzart nastavlja misiju podrške Sigurnim kućama: Stigla donacija u Bihać, a zahvalnica iz Tuzle

Proteklog vikenda širom svijeta počelo je obilježavanje kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Ovim povodom, predstavnici kompanije Mozzart su posjetili štićenike Sigurne kuće u Bihaću i uručili im novčanu donaciju. U ovoj društveno odgovornoj kompaniji misija borbe protiv nasilja nad ženama traje tokom cijele godine, pa im je, zbog prethodno pružene podrške, u Sigurnoj kući Tuzla uručena zahvalnica.

Drago nam je što su u kompaniji Mozzart odučili da obiđu našu Sigurnu kuću i uruče donaciju koja nam puno znači. Novac smo namijenili za rekonstrukciju podova u dnevnom boravku. Sretni smo što postoji ovako društveno odgovorna kompanija koja pokazuje senzibilitet prema socijalnim kategorijama i žrtvama nasilja. Hvala im na tome - kaže Jasmina Hodžić, voditeljica Sigurne kuće Bihać pri Udruženju „Žene sa Une“. 

Udruženje je osnovano 1994. godine, a Sigurna kuća postoji od 2005. godine. Jedina je u Bihaću i pokriva osam općina Unsko-sanskog kantona. Zadnje dvije godine imaju i Sporazum sa Ministarstvom sigurnosti BiH za prijem žrtava trgovine ljudima.

Od početka ove godine, 65 osoba ostvarilo je zaštitu i podršku u Sigurnoj kući u Bihaću, a trenutno njihove usluge koristi 20 korisnika, među kojima su žene, žene sa djecom i maloljetnici bez pratnje. Zaposleni u Udruženju „Žene sa Une“, trude se da im obezbijede sve što je potrebno za dostojanstven život. U toj misiji značajna im je pomoć donatora kao što je kompanija Mozzart koja sprovodi stalnu akciju „Stop nasilju nad ženama u BiH“, uz koji su do sada stali brojni poznati sportisti.

Godinama unazad, kroz ovaj projekat, kompanija Mozzart u kontinuitetu podržava misiju zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja.

U proteklom periodu su više puta posjetili Sigurne kuće u BiH i njihovim štićenicima uručili donacije, a među njima je bila i tuzlanska. Udruženju „Vive žene“ Tuzla tada su pružili pomoć u opremanju igrališta u dvorištu Sigurne kuće, te postavljanju zaštitne ograde, kako bi svi korisnici, a posebno oni najmlađi, bili bezbjedni. Sada im je tim povodom uručena zahvalnica.

Mi smo osjećali potrebu da se na ovaj način zahvalimo kompaniji Mozzart kao jednom od naših donatora. Željeli smo da im uručimo zahvalnicu zbog pružanja podrške u kontinuitetu, ali i da ih ugostimo u našim prostorijama da vide gdje borave žrtve nasilja i upoznaju naš stručni tim. Neizmjerno smo zahvalni Mozzartu i na ovoj donaciji, radujemo se nastavku saradnje- poručuje Jasna Zečević, direktorica Udruženja „Vive žene“ Tuzla.

Kompanija Mozzart će i u narednom periodu na adrese Sigurnih kuća u BiH uputiti donacije. Na taj način žele da nastave da utiču na podizanje svijesti o ovom problemu, kao i u njegovom rješavanju. Kampanja “16 dana aktivizma” traje do 10. decembra - kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, a iz Mozzarta poručuju da će misiju protiv nasilja nastaviti i nakon toga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije