Društvo

Mrkonjić Grad obilježio dan opštine, sjećanje na povratak na ognjišta

Mrkonjić Grad obilježio dan opštine, sjećanje na povratak na ognjišta
Foto: Facebook | Mrkonjić Grad obilježio dan opštine, sjećanje na povratak na ognjišta

MRKONJIĆ GRAD - Opština Mrkonjić Grad obilježava 4. februar kao Dan opštine u znak sjećanja kada se stanovništvo 1996. godine vratilo na svoje ognjište, iako nije postojao objekat gdje bi mogli da žive, ali je volja naroda bila veća iznad svih problema, kazao je ministar finansija Zoran Tegeltija

Kao nekadašnji načelnik ove opštine, rekao je da slave dan povratka kada je Mrkonjić Grad ponovo "postao" i počeo da živi.

"Da se ovaj dan obilježava kao Dan opštine je odluka zahvalnosti svim građanima koji su imali hrabrosti i odlučnosti da se tada vrate u grad u kojem da gotovo nije postojao nijedan objekat u kojem bi se moglo normalno stanovati, u kome nije ostala nijedna institucija javnog života, ali odluka da se vrate je bila mnogo jača od svih problema", rekao je Tegeltija.

Navodi da je trebalo mnogo godina da prođe da bi ovaj narod obnovio ono što je porušeno, dok su drugi gradili nove objekte.

Dodao je da je naporom zajednice, svih građana ali i rukovodstva ove opštine mnogo toga obnovljeno i izgrađeno.

"Na ovaj dan želimo da zahvalimo svima onima koji su u prethodnom periodu pomogli u razvoju Mrkonjić Grada", kaže Tegeltija. 

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da se ova opština nastavlja razvijati, te da su u planu mnogi projekti.

Ističe da su iz ovogodišnjeg budžeta planirali izdvojiti sredstva za izgradnju zgrade za mlade bračne parove, za izgradnju svlačionica Fudbalskog kluba "Sloboda", za projekat izgradnje gradskog zatvorenog bazena.

Vođević je napomenuo da su tu i tekući poslovi na održavanju i izgradnji nove infrastrukture, vodovodnih i kanalizacionih mreža, kao i održavanje već izgrađenih puteva i objekata.

Tokom svečane akademije Pohvalom je nagrađeno opštinsko Udruženje penzionera za volonterski rad i značajan doprinos u poboljšanju položaja penzionera na području ove opštine.

Zahvalnice je dobila Jovanka Kostić za značajan doprinos u oblasti zdravstva, posthumno Branko Krupljanin za posvećenost opštem napretku rodnog kraja i značajan doprinos u humanitarnim i dobrotvornim akcijama i posthumno Miladin Rmuš za značajna ostvarenja i doprinos u oblasti sporta.

U programu su učestvovali Hor umjetničke škole iz Banjaluke, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad, Snežana Savičić Sekulić sopran - prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i pijanista Vlado Danić.

Akademiji su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, pomoćnici ministara, načelnici opština iz Srpske, gosti iz bratskih opština iz Srbije, generalni konzul Srbije Miloš Vujić.

Svečana akademija u pozorišnoj sali Doma kulture jedan je u nizu događaja posvećenih obilježavanju Dana opštine Mrkonjić Grad.

Za sutra je u kapeli Svetog apostola Marka planiran parastos za sve stradale u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega će brojne delegacije položiti cvijeće kod spomen-obilježja masovne grobnice, kao i kod spomen-obilježja na Trgu srpske vojske.

Predviđeno je da sutra uveče bude održan koncert KUD-a "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić", a u nedjelju naveče finale gradskog turnira u malom fudbalu i izbor najboljeg sportiste.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Među ekshumiranima bilo je 10 žena. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije