Društvo

M:tel u posjeti pobjednicima regionalnog App izazova iz Doboja

M:tel u posjeti pobjednicima regionalnog App izazova iz Doboja
Foto: N.N. | M:tel u posjeti pobjednicima regionalnog App izazova iz Doboja
N.N.

U prošlogodišnjem M:tel App takmičenju na državnom, ali i na regionalnom nivou održanom u martu ove godine, među najboljima se izdvojila aplikacija srednjoškolaca iz Doboja, kojima su u okviru posjete njihovoj školi 24. maja 2021, predstavnici kompanije M:tel uručili vrijedne nagrade.

App takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje koje organizuje kompanija M:tel na državnom nivou već četiri godine zaredom, i u prethodnoj godini zabilježilo je veliki odziv srednjoškolaca iz cijele BiH. Ipak, samo pet njih imalo je priliku da učestvuje na Regionalnom App izazovu u organizaciji Telekom Srbija grupe kojoj pripadaju kompanije Telekom Srbija, M:tel BiH i M:tel Crna Gora. Ove godine, takmičenje je održano online, 10. marta, a domaćin je bio Telekom Srbija.

Za najbolje regionalne aplikacije, stručni žiri je proglasio aplikacije učenika Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, JU Saobraćajne i elektro škole iz Doboja, te  JU Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" iz Podgorice.

Predstavnici kompanije M:tel su ovim povodom posjetili Saobraćajnu i elektro školu u Doboju, te učenicima i mentoru koji su napravili jednu od najboljih aplikacija u prethodnom ciklusu takmičenja, dodijelili vrijednu informatičku opremu - laptope. 

Aplikacija pod nazivom "Leafy", tima "Electronic Code" iz Saobraćajne i elektro škole Doboj, čiji su autori učenici Aleksandar i Bojan Dolić, dokaz je da naši srednjoškolci imaju znanja i volje da se bave vannastavnim aktivnostima kojima mogu unaprijediti svoje talente, ali i prilika da razmijene dragocjena iskustva s vršnjacima iz regiona.

U okviru posjete predstavnici medija i kompanije M:tel imali su priliku da obiđu informatičke kabinete, te da još jednom od autora aplikacije čuju kako je došlo do ideje za aplikaciju, ali i kako je tekao put do njene realizacije.

"Kompanija M:tel je uvijek naročito ponosna na ovakve i slične društveno odgovorne projekte, a razlog su upravo ovi mladi ljudi poput Aleksandra i Bojana koji dobiju priliku da pokažu svoje talente i za to dobiju priznanje i nagrade", rekla je ovom prilikom Milica Kondić, portparol kompanije M:tel i dodala da je situacija s virusom korona ovoga puta zahtijevala nešto drugačiji pristup kada je u pitanju takmičenje, te je ono održano online. "Nadamo se da ćemo se ubrzo vratiti normalnom životu i radu, te da će već iduće takmičenje koje ćemo otvoriti i ove godine, ponovo uključivati druženje srednjoškolaca na regionalnom takmičenju, što daje dodatan smisao ovom projektu", naglasila je Milica Kondić.    

Pobjednička "Leafy" aplikacija predstavlja novu epohu savremene poljoprivrede pomoću IT-a, koja skeniranjem biljaka otkriva i sprečava njihove bolesti. Takođe, "Leafy" povezuje poljoprivrednike pri kupovini i prodaji proizvoda. Kako ovo nije prvo učešće učenika Aleksandra i Bojana Dolića na ovom takmičenju, njihov trud i iskustva iz prethodnih godina su se isplatili.

"Veoma smo srećni, jer je regionalna pobjeda nešto što smo sanjali od prvog ciklusa takmičenja, a sada smo je i ostvarili. To je dokaz da se trud i rad na kraju isplate. Prethodno iskustvo je imalo velikog uticaja na prezentaciju i pristup projektu koji smo razvijali. Iz prethodnih takmičenja smo uvidjeli naše greške, greške drugih timova i razmijenili mnogo iskustava s ostalim učesnicima takmičenja", rekli su pobjednici ovogodišnjeg regionalnog takmičenja.

Njihov mentor Goran Radojčić je i ovoga puta naglasio da su ovakvi vidovi projekata odlično osmišljeni za učenike i ideje za vannastavne aktivnosti u kojima mogu doći do izražaja učeničke sposobnosti, znanje, mašta i kreativnost, jer je kreiranje aplikacija posao budućnosti.

"M:tel kao vodeća kompanija u regionu je prepoznala ulaganje u mlade ljude, talente kojima će ovakvo takmičenje i iskustvo  pomoći da napreduju u IT industriji. Četiri godine plasirali smo se u najuži izbor, svaki put bogatiji za neka nova iskustava, a ovo je podstrek za dalji rad i učestovanje u sljedećim ciklusima M:tel App takmičenja", rekao je Radojčić i dodao da je vrijednost i to što ekipe koje učestvuju promovišu školu u zajednici i šire, i predstavljaju  primjer dobre prakse saradnje škole i privrede.

Predstavljanju aplikacije "Leafy" prisustvovao je Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektro škole Doboj.

"Ponosni smo na uspjeh naših učenika i presrećni što su svojim radom i trudom, a nadasve znanjem, naš grad, državu, a i školu učinili prepoznatljivom u sferi računarstva i programiranja. Upisom u neka od naših zanimanja učenici imaju priliku da steknu kvalitetno znanje u različitim zanimanjima koje mi školujemo. Kolegi Radojičiću bih poželio sreću u daljem radu i mnogo generacija s talentovanim i vrijednim učenicima, a našim nagrađenim učenicima želim uspjeh u nastavku karijere", poručio gospodin Topalović u ime kolektiva škole.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije