Društvo

Mujo Hrnjica na konju tri decenije sakuplja prašinu

Mujo Hrnjica na konju tri decenije sakuplja prašinu
Foto: N.N. | Mujo Hrnjica na konju tri decenije sakuplja prašinu

VELIKA KLADUŠA - Akademski kipar iz Velike Kladuše Zlatko - Buco Dizdarević nudi na prodaju grandioznu gipsanu skulpturu Muje Hrnjice na konju, epskog junaka iz krajiških narodnih pjesama, koju je izradio prije više od tri decenije.

Dizdarević kaže da njegovo djelo već decenijama sakuplja prašinu i propada u jednoj napuštenoj tvorničkoj hali te da lokalne vlasti i druge nadležne institucije kojima se obraćao za njega ne pokazuju nikakvo zanimanje.

"Pisao sam godinama na brojne adrese sa zahtjevom i molbom da se skulptura zaštiti od propadanja i konzervira. Nažalost, niko se nije udostojio ni da mi odgovori, pa sam odlučio da svoje djelo ponudim na prodaju ako je neko zainteresiran. Oko cijene ćemo se dogovoriti", kaže Dizdarević.

Dodaje da je početkom devedesetih godina prošlog vijeka od lokalnih vlasti u Velikoj Kladuši dobio narudžbu za izradu grandiozne skulpture.

"Bilo je to vrijeme procvata nacionalnog romantizma, ali sada su izgleda odustali od svega. Hala u kojoj se nalazi skulptura prokišnjava, nema vrata i prozora, a ja nemam novca da sve to popravim", kaže Dizdarević

Prema njegovim riječima, tada je bilo planirano da skulptura Muje Hrnjica na konju bude postavljena na obližnjem Keserovića brdu.

Dizdarević ističe da skulptura u stvari predstavlja gipsani kalup i da je bilo planirano da se spomenik izlije u željezu u  ljevaonici u Zagrebu, ali je te aktivnosti zaustavio prošli rat.

Prisjeća se kako je izradi ovog neobičnog djela pristupio s mnogo strasti i entuzijazma.

"Trudio sam se da Mujin lik što vjernije oponaša karakter Krajišnika. Zbog toga ima grube crte lica, jer je vrijeme u kojem je živio, a radi se o početku 17. vijeka, bilo ratno vrijeme, grubo i surovo. U ruci drži sokola, jer je soko simbol slobode, a obučen je u tradicionalnu nošnju tog vremena te naoružan jataganom, kuburom i puškom", priča  Dizdarević.

Objašnjava da se radi o stvarnoj istorijskoj ličnosti, koja je poput mnogih drugih opjevana u narodnim epskim pjesmama.

"Mujo Hrnjica je opisan kao vječiti buntovnik i kavgadžija, spreman da se u svakom trenutku suprotstavi upadima uskoka i Habzburgovaca koji su pljačkali žito i stoku", dodaje ovaj kipar.

Ističe da je skulptura trebalo da bude prepoznatljiv simbol Velike Kladuše, jer su Hrnjice porijeklom s ovih prostora.

Ovaj kip je visok 8,5 i dug 10 metara.

Poređenja radi, kaže da je njegov kip veći od statue bana Jelačića u Zagrebu ili kneza Miloša Obrenovića u Beogradu.

"Pokušao sam u prošlosti sve da očuvam svoje djelo, ali izgleda da niko nije zainteresovan. Zbog toga mogu samo reći da Muju i njegovog đogata za put spremam, jer za njega u Velikoj Kladuši mjesta nema", kaže na kraju Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije