Društvo

Muzeji i galerije dobili uputstva za slučaj krađe

Muzeji i galerije dobili uputstva za slučaj krađe
Foto: Ilustracija | Muzeji i galerije dobili uputstva za slučaj krađe

TUZLA - Centar protiv krijumčarenja umjetnina sa sjedištem u Tuzli objavio je materijal pod nazivom "Krađa u muzejima - preventivne mjere i uputstva u slučaju krađe" namijenjen muzejima i galerijama u Bosni i Hercegovini. Materijal je objavljen s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite pokretnih kulturnih dobara.

Objavljivanje ovog materijala realizovano je uz podršku francuske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Predmetni materijal sadrži koncizna uputstva i preporuke o preventivnim mjerama zaštite pokretnih kulturnih dobara, o tehničkoj i fizičkoj zaštiti, smjernice u slučaju krađe kulturnog dobra te način dostavljanja dokumentacije o ukradenim predmetima i sl.

"Svi muzeji i galerije koji posjeduju umjetnička djela ili druga pokretna kulturna dobra dužni su voditi pisanu evidenciju o svakom pojedinačnom predmetu, uz obavezno fotografisanje, koje predstavlja jedno od najbitnijih elemenata identifikacije predmeta. Na službenoj stranici Centra dostupna su dva dokumenta izrađena po međunarodnim standardima u cilju formiranja dokumentacije o kulturnim dobrima - uputstvo za fotografisanje umjetnina i vrijednih predmeta i deskriptivna kartica za umjetnine", pojašnjeno je, između ostalog, iz ovog centra.

Svaka službena osoba koja ima saznanja o nestanku kulturnog dobra obavezna je da u što kraćem roku podnese prijavu nadležnoj policijskoj službi ili tužilaštvu, bez obzira na period kada je predmet ukraden.

"U cilju olakšavanja potrage potrebno je dostaviti policiji ili tužilaštvu prethodno prikupljenu dokumentaciju o predmetu za kojim se traga i obavijestiti ih o svim poznatim okolnostima o krađi. U slučaju krađe kulturnog dobra koje ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine muzejima i galerijama se preporučuje da obavijeste i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Nadležna policijska služba je dalje dužna obavijestiti NCB Interpol Sarajevo i Graničnu policiju", uputstva su koja je dao Centar.

Uputstvo je dostavljeno na adrese 13 muzeja i galerija u BiH, odnosno Zemaljskom muzeju BiH, Umjetničkoj galerija BiH, Historijskom muzeju BiH, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Umjetničkoj galeriji Doboj, Muzeju istočne Bosne, Galeriji "Milenko Atanacković" Centra za kulturu Bijeljina, Muzeju grada Zenica, Muzeju Unsko-sanskog kantona, Muzeju Hercegovine Mostar, Umjetničkoj galeriji Brčko distrikt i Udruženju likovnih umjetnika BiH.

Prema bazi podataka ovog centra, 109 umjetničkih dijela vodi se kao nestalo ili ukradeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije