Društvo

Muzeji i galerije dobili uputstva za slučaj krađe

Muzeji i galerije dobili uputstva za slučaj krađe
Foto: Ilustracija | Muzeji i galerije dobili uputstva za slučaj krađe
Nataša Tadić

TUZLA - Centar protiv krijumčarenja umjetnina sa sjedištem u Tuzli objavio je materijal pod nazivom "Krađa u muzejima - preventivne mjere i uputstva u slučaju krađe" namijenjen muzejima i galerijama u Bosni i Hercegovini. Materijal je objavljen s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite pokretnih kulturnih dobara.

Objavljivanje ovog materijala realizovano je uz podršku francuske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Predmetni materijal sadrži koncizna uputstva i preporuke o preventivnim mjerama zaštite pokretnih kulturnih dobara, o tehničkoj i fizičkoj zaštiti, smjernice u slučaju krađe kulturnog dobra te način dostavljanja dokumentacije o ukradenim predmetima i sl.

"Svi muzeji i galerije koji posjeduju umjetnička djela ili druga pokretna kulturna dobra dužni su voditi pisanu evidenciju o svakom pojedinačnom predmetu, uz obavezno fotografisanje, koje predstavlja jedno od najbitnijih elemenata identifikacije predmeta. Na službenoj stranici Centra dostupna su dva dokumenta izrađena po međunarodnim standardima u cilju formiranja dokumentacije o kulturnim dobrima - uputstvo za fotografisanje umjetnina i vrijednih predmeta i deskriptivna kartica za umjetnine", pojašnjeno je, između ostalog, iz ovog centra.

Svaka službena osoba koja ima saznanja o nestanku kulturnog dobra obavezna je da u što kraćem roku podnese prijavu nadležnoj policijskoj službi ili tužilaštvu, bez obzira na period kada je predmet ukraden.

"U cilju olakšavanja potrage potrebno je dostaviti policiji ili tužilaštvu prethodno prikupljenu dokumentaciju o predmetu za kojim se traga i obavijestiti ih o svim poznatim okolnostima o krađi. U slučaju krađe kulturnog dobra koje ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine muzejima i galerijama se preporučuje da obavijeste i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Nadležna policijska služba je dalje dužna obavijestiti NCB Interpol Sarajevo i Graničnu policiju", uputstva su koja je dao Centar.

Uputstvo je dostavljeno na adrese 13 muzeja i galerija u BiH, odnosno Zemaljskom muzeju BiH, Umjetničkoj galerija BiH, Historijskom muzeju BiH, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Umjetničkoj galeriji Doboj, Muzeju istočne Bosne, Galeriji "Milenko Atanacković" Centra za kulturu Bijeljina, Muzeju grada Zenica, Muzeju Unsko-sanskog kantona, Muzeju Hercegovine Mostar, Umjetničkoj galeriji Brčko distrikt i Udruženju likovnih umjetnika BiH.

Prema bazi podataka ovog centra, 109 umjetničkih dijela vodi se kao nestalo ili ukradeno.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije