Društvo

NYGEA dobitnik grant sredstava USAID-ovog projekta: Mlade uče dijalogu i zajedništvu

NYGEA dobitnik grant sredstava USAID-ovog projekta: Mlade uče dijalogu i zajedništvu
Foto: N.N. | NYGEA dobitnik grant sredstava USAID-ovog projekta: Mlade uče dijalogu i zajedništvu
Anja Matarugić

SARAJEVO - Cilj projekta "Dijalog je primaran" je da mladi ljudi različitih etničkih pripadnosti pri susretima uče o životu svojih vršnjaka u drugim sredinama, o različitostima, ali i da zajednički promišljaju o mogućim rješenjima problema sa kojima se susreću.

Kazao je ovo za "Nezavisne novine" Said Alibašić, menadžer projekta "Dijalog je primaran" Udruženja mladih NYGEA iz Sarajeva, za koji su dobili grant sredstva USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost".

Kako je Alibašić kazao, aktivnosti u okviru ovog projekta su planirane da se provode u narednih pet mjeseci na prostoru Sarajeva, opština Centar, opštinama Berkovići i Prozor-Rama.

"Imaćemo susrete mladih osoba od 15 do 30 godina starosti, koje su različitih etničkih pripadnosti. Zbog epidemioloških mjera broj učesnika će ukupno biti oko 20 do 25", kazao je Alibašić.

Dodao je da će prve aktivnosti biti organizovane u opštini Prozor-Rama, gdje je predviđen okrugli sto.

"Plan je da iz opštine Centar i Berkovići dovedemo mlade kako bi se oni upoznali i družili sa vršnjacima iz opštine Prozor-Rama, gdje bi učili o različitostima", rekao je Alibašić.

Naveo je da će sljedeća aktivnost biti susret mladih iz druge dvije opštine u Berkovićima, te da će završno druženje biti upriličeno u Sarajevu, gdje će se okupiti mladi iz opština Berkovići i Prozor-Rama, te da će tada biti prezentovani rezultati prijašnjih aktivnosti.

"Učesnici će prilikom posjeta upoznavati i predstavnike lokalnih vlasti, kao i predstavnike nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva", rekao je Alibašić, dodajući da će se kroz sve aktivnosti promovisati "Platforma za mir".

Kako je istakao, osim što će mladi, upoznajući svoje vršnjake iz drugih opština, steći nova prijateljstva, tokom posjeta će obići i bitne vjerske i kulturno-istorijske spomeniku u ovim opštinama.

Dodao je da je Udruženje mladih NYGEA i prošle godine dobilo grant sredstva USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost", te da se iz prošlogodišnjih aktivnosti izrodila i dalja saradnja i potencijalni novi projekat.

"Nazire se plan za zajednički projekat u kojem će učestvovati oko osam opština iz cijele BiH, sa željom da mladi vide kako se živi sa druge strane entitetske linije, da vide sa čime se tamo mladi suočavaju, sa kakvim se problemima bore, a naravno da se promovišu 'Platforma za mir' i same opštine koje budu učestvovale u ovom projektu", najavio je Alibašić.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije