Društvo

NYGEA dobitnik grant sredstava USAID-ovog projekta: Mlade uče dijalogu i zajedništvu

NYGEA dobitnik grant sredstava USAID-ovog projekta: Mlade uče dijalogu i zajedništvu
Foto: N.N. | NYGEA dobitnik grant sredstava USAID-ovog projekta: Mlade uče dijalogu i zajedništvu

SARAJEVO - Cilj projekta "Dijalog je primaran" je da mladi ljudi različitih etničkih pripadnosti pri susretima uče o životu svojih vršnjaka u drugim sredinama, o različitostima, ali i da zajednički promišljaju o mogućim rješenjima problema sa kojima se susreću.

Kazao je ovo za "Nezavisne novine" Said Alibašić, menadžer projekta "Dijalog je primaran" Udruženja mladih NYGEA iz Sarajeva, za koji su dobili grant sredstva USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost".

Kako je Alibašić kazao, aktivnosti u okviru ovog projekta su planirane da se provode u narednih pet mjeseci na prostoru Sarajeva, opština Centar, opštinama Berkovići i Prozor-Rama.

"Imaćemo susrete mladih osoba od 15 do 30 godina starosti, koje su različitih etničkih pripadnosti. Zbog epidemioloških mjera broj učesnika će ukupno biti oko 20 do 25", kazao je Alibašić.

Dodao je da će prve aktivnosti biti organizovane u opštini Prozor-Rama, gdje je predviđen okrugli sto.

"Plan je da iz opštine Centar i Berkovići dovedemo mlade kako bi se oni upoznali i družili sa vršnjacima iz opštine Prozor-Rama, gdje bi učili o različitostima", rekao je Alibašić.

Naveo je da će sljedeća aktivnost biti susret mladih iz druge dvije opštine u Berkovićima, te da će završno druženje biti upriličeno u Sarajevu, gdje će se okupiti mladi iz opština Berkovići i Prozor-Rama, te da će tada biti prezentovani rezultati prijašnjih aktivnosti.

"Učesnici će prilikom posjeta upoznavati i predstavnike lokalnih vlasti, kao i predstavnike nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva", rekao je Alibašić, dodajući da će se kroz sve aktivnosti promovisati "Platforma za mir".

Kako je istakao, osim što će mladi, upoznajući svoje vršnjake iz drugih opština, steći nova prijateljstva, tokom posjeta će obići i bitne vjerske i kulturno-istorijske spomeniku u ovim opštinama.

Dodao je da je Udruženje mladih NYGEA i prošle godine dobilo grant sredstva USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost", te da se iz prošlogodišnjih aktivnosti izrodila i dalja saradnja i potencijalni novi projekat.

"Nazire se plan za zajednički projekat u kojem će učestvovati oko osam opština iz cijele BiH, sa željom da mladi vide kako se živi sa druge strane entitetske linije, da vide sa čime se tamo mladi suočavaju, sa kakvim se problemima bore, a naravno da se promovišu 'Platforma za mir' i same opštine koje budu učestvovale u ovom projektu", najavio je Alibašić.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije