Društvo

Na Dan zaštite ličnih podataka upozoreno: Podaci osvanu na sajtovima

Na Dan zaštite ličnih podataka upozoreno: Podaci osvanu na sajtovima
Foto: N.N. | Na Evropski dan zaštite ličnih podataka upozoreno: Podaci osvanu na sajtovima

SARAJEVO - U prethodnoj godini Agencija za zaštitu ličnih podataka najviše postupaka vodila je u oblasti video-nadzora, kako u poslovnim prostorijama, tako i u zgradama, a susretali su se i s objavama ličnih podataka na službenim i internet stranicama u privatnom i javnom sektoru.

Rekla je ovo danas Samira Čampara, pomoćnica direktora u Sektoru za inspekciju i nadzor ove agencije, na konferenciji koja je organizovana povodom Dana zaštite ličnih podataka.

Čampara je kao najdrastičniji primjer navela slučaj objavljivanja članstva u sindikatu svih nastavnika u Kantonu Sarajevo na službenoj internet stranici Ministarstva finansija FBiH.

Kako ona kaže, u protekloj godini Agencija je imala 780 aktivnosti iz zaštite ličnih podataka, od kojih se 376 odnosilo na davanje mišljenja, a 88 odgovora je dato umjesto mišljenja.

"Imali smo registrovano i 160 kontrolora u glavni registar, 130 prigovora nosilaca ličnih podataka, a pokrenuli smo 66 postupaka po službenoj dužnosti, od čega su 52 riješena. Protiv odluka Agencije Sudu BiH podnesen je 21 tužbeni zahtjev, izdali smo 25 prekršajnih naloga, a izvršili smo i 16 vanrednih inspekcijskih nadzora", navela je Čampara.

Dodala je da je Sud BiH u protekloj godini riješio 17 upravnih sporova koji su pokrenuti po odlukama Agencije, od kojih je 15 riješeno u korist ove agencije.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, kaže da je Prijedlog zakona o zaštiti ličnih podataka dostavljen Savjetu ministara, te se nada da će to biti jedan od prvih zakona koje će usvojiti Parlamentarna skupština BiH.

On kaže da je novi zakon usklađen s evropskim zakonodavstvom, što se BiH i obavezala da će uraditi, te da je taj akt Interresorna radna grupa uz minimalne tehničke intervencije dostavila Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara.

"Jedino BiH nije potpisala sporazum s Evrodžastom, jer je upravo zapelo na zaštiti ličnih podataka, ali to nažalost nikoga u BiH ne brine", naglasio je Kovačević.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, rekao je da su imali slučaj kršenja zaštite ličnih podataka, a da se on odnosio na obradu ličnih podataka direktora osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić, ombudsmani BiH, pozvali su građane da se upoznaju sa svojim pravima i obavezama na polju zaštite vlastitih ličnih podataka, kako bi stekli saznanja o jednom od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na privatnost.

"Ombudsmani su mišljenja da ovo pravo nikad kao danas, u eri globalizacije i tehnološkog napretka, nije bilo toliko značajno i aktuelno (stoga i podložno zloupotrebama), budući da su naši lični podaci svugdje - na radnom mjestu, u dodiru s javnim vlastima, na području zdravstva, pri nabavci dobara i usluga, na internetu, u školi...", saopšteno je u Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH.

Oni ukazuju na važnost osiguranja balansa između privatnosti i bezbjednosti podržavajući slobodan pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije