Društvo

Na Igmanu održana aukcija drvnih sortimenata

Na Igmanu održana aukcija drvnih sortimenata
Foto: VLADA KS | Na Igmanu održana aukcija drvnih sortimenata

SARAJEVO - KJP Sarajevo-šume danas je na Igmanu održalo prvu javnu aukciju za prodaju šumskih drvnih sortimenata, što je potpuno nova praksa prodaje drvnih resursa koju ovo preduzeće uvodi.

Kako je istakao direktor preduzeća Samir Omerović, na ovaj način, Sarajevo – šume žele na transparentniji način ponuditi kupcima kupovinu drvnih sortimenata, ali i podići vrijednost drveta kao jednog od najtraženijih i najvrijednijih resursa današnjice.

„Izdvojili smo najkvalitetnije drvo koje trenutno imamo na raspolaganju. To je drvo prve klase i vrlo vrijedno drvoprerađivačima. Da bismo danas održali ovu javnu aukciju s licitacijom, mi smo prethodno proveli potrebnu proceduru prijave pravnih subjekata koji su predali zapečaćene ponude i njih sedam je zadovoljilo uvjete koje su zakonom propisani“, pojasnio je direktor Omerović.

On je istakao i da učešće na ovoj licitaciji imaju pravo drvoprerađivači s prostora cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije. Ovaj model prodaje drvnih sortimenata zamijeniće dosadašnji uobičajeni način prodaje koji je podrazumjevao godišnje ugovore po principu sukcesivne licitacije na neviđeno, gdje je kupac licitirao za određenu vrstu, količinu i klasu drveta, putem ponude i prodaje na panju, odnosno u određenom odjelu kojim gospodari ovo preduzeće.

„Razlika između starih modela prodaje i aukcije jeste da su ranije prakse podrazumijevale prodaju "na neviđeno", dok su na današnjoj aukciji potencijalni kupci prvo pogledali i ocijenili sortimente ovdje na licu mjesta, a zatim se nadmetali cijenama. Pobjeda na aukciji znači i da su trupci odmah spremni za otpremu“, istakao je Omerović.

Dodaje da ovaj način prodaje predstavlja prednost i za kupce i za preduzeće Sarajevo - šume, jer kupci mogu izabrati tačno ono drvo koje im je potrebno za njihovu proizvodnju, dok preduzeće postiže bolju tržišnu cijenu ovog vrijednog resursa i time direktno utiče na bolje pozicioniranje drvnih sortimenata na tržištu.

Prvom aukcijom KJP Sarajevo-šume kupcima je ponudilo 350 kubika najboljih i najkvalitetnijih trupaca prve klase jele i smrče, srednjeg prečnika 45 plus cm i dužine osam metara. Cilj aukcije prvenstveno je pronalazak novih, transparentnijih metoda prodaje i provodiće se jednom mjesečno tokom cijele godine.

Aukciji su prisustvovali i ministar privrede KS Adnan Delić i njegovi pomoćnici, kao predstavnici resornog ministarstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije