Društvo

Na Jahorini realizovana vježba spasavanja skijaša iz gondole

Na Jahorini realizovana vježba spasavanja skijaša iz gondole
Foto: Srna | Na Jahorini realizovana vježba spasavanja skijaša iz gondole

Pripadnici Gorske službe spasavanja (GSS) Republike Srpske Stanica "Jahorina" i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske danas su na Jahorini uspješno realizovali vježbu spasavanja skijaša zarobljenih na gondoli.

Načelnik GSS-a Mirko Kalem rekao je Srni da je cilj ove vježbe da se pripadnici antiterorističke jedinice što bolje uvježbaju i opreme kako bi u slučaju neke nesreće mogli priteći u pomoć članovima Gorske službe spasavanja.

"Imamo izuzetno dobru saradnju sa antiterorističkom jedinicom MUP-a Republike Srpske. Gorska služba spasavanja nesebično prenosi znanje ovoj jedinici, jer su oni u zimskom periodu konstantno prisutni na Jahorini, tako da u svakom momentu mogu da nam pruže podršku u evakuaciji, ne samo sa gondole, već i sa bilo kog sistema kosog transporta", istakao je Kalem.

On je pojasnio da je prema scenariju vježbe zbog tehničkog kvara bilo nemoguće pokrenuti gondolu, što je podrazumijevalo evakuaciju skijaša.

"Po tom principu smo radili. Gondoli smo prišli od stuba, popeli se na kabinu i otvarili vrata, jer je ih je tokom transporta nemoguće otvoriti iznutra. Ušli smo u kabinu i bezbjedno izvršili pojedinačnu evakuaciju skijaša", naveo je Kalem.

Prema njegovim riječima, iste vježbe spasavanja sa različitim scenarijima biće nastavljene do petka, 2. septembra, kako bi maksimalno iskoristili vrijeme i uvježbali se za predstojeću zimsku sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije