Društvo

Na Jahorini uspješno realizovana Pokazna vježba spasavanja

Na Jahorini uspješno realizovana Pokazna vježba spasavanja
Foto: OC Jahorina | Na Jahorini uspješno realizovana Pokazna vježba spasavanja

JAHORINA - Danas je na Jahorini održana Pokazna vježba spasavanja s ciljem provjere osposobljenosti učesnika i sredstava za rad u kriznim situacijama.

Odluku za izvođenje vježbe evakuacije i spasavanja u slučaju nepredviđenih okolnosti je na inicijativu Olimpijskog centra Jahorina donio načelnik opštine Pale, gospodin Boško Jugović. U današnjoj vježbi učestvovali su Spasilačka služba Olimpijskog centra Jahorina, Gorska služba spasavanja Jahorina, Republička uprava civilne zaštite, Teritorijalna Vatrogasna Jedinica grada I. Sarajevo, Ministarstvo Unutrašnjih Poslova RS (Policijska Stanica Pale, Policijska Uprava Istočno Sarajevo, žandarmerija i SAJ), Dom Zdravlja Pale i Crveni Krst Republike Srpske.

Tim povodom izvršni direktor Olimpijskog centra Jahorina, gospodin Bojan Čupović, rekao je: "Imamo odličnu saradnju sa svim subjektima i vježba je protekla uspješno. Svi zajedno funkcionišemo kao  tim i ova vježba je pokazala da smo spremni odgovoriti i na nepredviđene situacije. Jahorina je sprema da dočeka novu zimsku sezonu i bezbjednost gostiju je na prvom mjestu i na najvišem nivou."

Čupović je dodao da je Jahorina u skladu sa novim investicijama i realizovanim projektima povećala i bezbjednosne mjere na najviši nivo, te da prve skijaše i otvaranje zimske sezone 2019/20 dočekuju potpuno spremni.

"Sezonu svečano otvaramo u subotu 7. decembra simboličnim paljenjem Olimpijskog plamena. U međuvremenu će u pogonu biti sistem vještačkog osnježavanja koji će omogućiti skijašima skijanje na dobro pripremljenim stazama!", rekao je.

Načelnik opštine Pale je čestitao svim učesnicima na uspješno izvedenoj Vježbi spasavanja i dodao: "Vremenski uslovi su bili realni, vježbu smo uspješno simulirali i pokazala se maksimalna spremnost svih subjekata. Potpuno spremno dočekujemo zimsku sezonu i eventualne probleme za koje se nadamo da ih neće biti."

Šef Službe spasavanja Jahorina, Miro Kalem rekao je: "Vježba evakuacije spasavanja sa žičare Jahorina 2019. izvedena je  sa godišnjim planom izvođenja ovakvih vježbi u Olimpijiskom Centru Jahorina. Cilj nam je bio da  provjera osposobljenosti zaštite i spasavanja svih učesnika. Na vježbi smo vidjeli da su svi učesnici imali jasne zadatke i procedure u izvođenju vježbe. U najtežem scenariju ili vandrednoj situaciji mogu da odgovore na sve zadatke spasavanja.Od ove godine što je novina potrudili smo se da obučimo pripadnike jedinice SAJ za evakuaciju sa žičare gdje je potrebno posebno znanje i specijalizovana oprema.Tim potezom znatno se podigao nivo bezbjednosti u Olimpijiskom Centru Jahorina što nam je i bio cilj da pokažemo ovom vježbom."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije