Društvo

Pratite nas na Google news

Na KCUS-u potvrđeno 15 slučajeva britanskog soja virusa korona

Na KCUS-u potvrđeno 15 slučajeva britanskog soja virusa korona
Foto: KCUS | Na KCUS-u otkriveno 15 slučajeva britanskog soja virusa korona
N.N.

SARAJEVO - Na mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je otkriveno prisustvo novog soja korona virusa. Od 18 testiranih uzoraka novi soj virusa potvrđen je kod 15 građana, a procijenjeno je da se radi o britanskom soju.

Prema riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija Amele Dedeić Ljubović uzorci koji su uključeni u ovo pilot testiranje zaprimljeni su 24. i 25. februara 2021. godine u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku virusa KCUS-a.

"Uzorci su probrani na osnovu visokog pozitiviteta za prisustvo SARS-CoV-2 i sa različitih lokaliteta. S područja Kantona Sarajevo uzeti su uzorci iz općina Stari Grad (tri uzorka), Centar (dva uzorka), Novi Grad (tri uzorka), Ilidža (tri uzorka) i Vogošća (četiri uzorka). S područja Unsko - sanskog kantona uzorci su uzeti u Bihaću (jedan uzorak) i Cazinu (dva uzorka). Standardni soj koji potiče iz Vuhana, detektovan je kod preostala tri od 18 testiranih uzoraka (po jedan iz Starog Grada, Ilidže i Vogošće)", kazala je Dedeić -Ljubović.

Varijante korona virusa definisane su specifičnim asortimanom mutacija, od kojih su mnoge od relativnog značaja, kako za evoluciju virusa tako i za javno zdravlje.

Direktorica Dijagnostičkih disciplina KCUS-a, Sandra Vegar Zubović ističe de se, sa naučnog gledišta, u fokusu interesa nalaze tri varijante virusa koje karakteriše brže širenje.

"To su varijanta početno identificirana u UK (B.1.1.7), varijanta koja potiče iz Južne Afrike (B.1.351) i varijanta brazilskog porijekla (B.1.1.28). Za sve ove tri varijante virusa zajedničko je prisustvo najznačajnije N501Y mutacije koja utiče na receptor- vezujuću domenu S virusnog proteina. Virus se svojim S proteinom spaja sa specifičnim celularnim receptorom što mu omogućava prodor u humanu ćeliju tokom infekcije. Otkrivena mutacija N501Y potencijalno omogućava čvršću vezu virusa sa receptorima humanih ćelija. Bitno je napomenuti da svi rutinski real-time RT-PCR testovi koji se izvode u KCUS - OJ Klinička mikrobiologija detektuju gene koji nisu obuhvaćeni mutacijama, što nam omogućava otkrivanje kako početnih (Wuhan), tako i varijantnih loza SARS-CoV-2. To se dodatno potvrdilo i ovim testiranjem", izjavila je Vegar -Zubović.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ističe da najnoviji rezultati testiranja pokazuju da su nove varijante SARS-CoV-2, koje dijele najznačajniju - N501Y mutaciju, u velikoj mjeri zastupljene i cirkulišu na područuju Bosne i Hercegovine.

"U posljednjih nekoliko dana zabilježen je znatan porast broja Kovid-19 bolesnika, a trenutno u Izolatoriju imamo 90 hospitaliziranih. Kapacitet izolatorija na Podhrastovima je 105 bolesničkih kreveta. Najnoviji podaci govore da u narednih nekoliko dana možemo očekivati i dodatni porast oboljelih", rekla je izetbeogvić.

Jedna od odluka koje su danas donesene na KCUS-u je i formiranje respiratornog centra sa 40 bolesničkih kreveta u krugu KCUS-a, u zgradi stare Hirurgije.

"Na ovaj način ćemo proširiti kapacitete za srednje teško bolesne u izolatoriju Podhrastovi, dok će izrazito teški bolesnici za koje je neophodna invazivna respiratorna potpora biti hospitalizirani u novom respiratornom centru u krugu KCUS-a. Ovakva organizacija rada olakšat će i našim ljekarima u smislu brže komunikacije, a shodno multidisciplinarnom pristupu u liječenju korona bolesnika", kazala je direktorica KCUS-a.

Plan je da se radovi na opremanju respiratornog centra završe tokom vikenda, kako bi početkom naredne sedmice premjestili bolesnike, medicinsku i dijagnostičku opremu.

"Treći val korona virusa mogao bi biti i najteži do sada, s obzirom da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike. U ovakvim uslovima moramo unaprijed razmišljati i poduzeti apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše građane. Svjesni smo i činjenice da su građani umorni od maski i konstantnih epidemioloških mjera, ali do dolaska vakcine moramo biti strpljivi. Svako popuštanje mjera moglo bi imati nesagledive posljedice po zdravlje svih nas. Osoblje KCUS-a će požrtvovano i predano raditi za dobro naših pacijenata", poručila je Izetbegović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije