Društvo

Na Plješevici spašeno 15 migranata, uključujući šestoro djece

Na Plješevici spašeno 15 migranata, uključujući šestoro djece
Foto: MUP Hrvatske | Na Plješevici spašeno 15 migranata, uključujući šestoro djece

Zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe, u utorak je spriječeno stradavanje šestero djece, pet žena i četiri muškarca koji su se po teškim zimskim uslovima ilegalno prešli hrvatsku granicu, saopštilo je u srijedu Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Policijski službenici Policijske granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su juče u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uslovima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila Hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja ljekarske pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i radnika Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Na mjestu događaja vidljivo je bilo promrzlo šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi im što prije bila pružena ljekarska pomoć, policijski službenici su djecu starosti od 1 do 10 godine i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je ljekarska pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opštu bolnicu Gospić. Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u toku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) još je u decembru upozorilo na nadolazeće zimske uslove koji mogu biti pogubni za sve osobe, posebno ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske.

I ovom prilikom MUP poziva nevladina udruženja i druge koji učestvuju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informišu migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takvog nauma, a kako bi se spriječila moguće nezgode, smrzavanja i teška stradanja nezakonitih migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije