Društvo

Na UKC-u RS izvršena operacija pacijenta sa obrnutim rasporedom unutrašnjih organa

Na UKC-u RS izvršena operacija pacijenta sa obrnutim rasporedom unutrašnjih organa
Foto: Ilustracija | Na UKC-u RS izvršena operacija pacijenta sa obrnutim rasporedom unutrašnjih organa

BANJALUKA - Veoma komplikovan i nesvakidašnji operativni zahvat kod pacijenta sa urođenom promjenom strane unutrašnjih organa uradili su prije desetak dana ljekari Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS.

Pacijent Savo Mišić (73) iz Doboja primljen je u Službu za vaskularnu hirurgiju sa upaljenom aneurizmom trbušne aorte u teškom stanju, te je upućen na operaciju.

Težina ovog operativnog zahvata ogleda se u tome što je riječ o pacijentu koji ima urođenu malformaciju, tj. promijenjenu stranu unutrašnjih organa - situs inversus, što se u medicinskoj praksi izuzetno rijetko sreće, pa je samim tim zbog poremećenog anatomskog odnosa organa i zahvat izuzetno komplikovano izvesti.

"Sve se završilo uspješno, osjećam se dobro i sutra bi trebalo da idem kući", kazao je juče Mišić, koga smo posjetili u bolničkoj sobi.

On je dodao da nikad nije imao nikakvih zdravstvenih problema zbog takvog položaja srca i drugih organa.

"Savjetovao bih svima da redovno posjećuju doktora i rade nalaze", ističe Mišić.

On je naveo da je osamdesetih godina prošlog vijeka saznao da ima takav raspored organa.

"Znao sam da imam srce na desnoj strani, ali nisam znao da su mi svi organi na suprotnoj strani", kazao je Mišić.

Milanko Maksić, načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju, koji je prije sedam dana sa svojim timom operisao pacijenta, kaže da se ovakav položaj organa koji izgledaju kao da su u ogledalu statistički sreće jednom u 100.000 slučajeva, a njemu je prvi put da operiše takvog pacijenta.

"Takav slučaj sam vidio samo jednom ranije u Beogradu. Operaciju aneurizme je bilo komplikovanije izvesti, ali je sve proteklo dobro i pacijent se uspješno oporavlja", ispričao je Maksić.

On je zbog ovakvog operativnog zahvata ponosan na cijelu ekipu.

Dodao je da su kod pacijenta organi i dalje na svome mjestu, ali da je pacijent riješen osnovnog problema koji mu je mogao ugroziti život.

Milanka Azarić, glavna sestra Službe za vaskularnu hirurgiju, rekla je da ova služba ima 15 medicinskih sestara koje obavljaju teške i složene poslove njege bolesnika, što dodatno otežavaju uslovi u kojima rade.

"Medicinske sestre moraju mnogo da ulažu u znanje, ali i da imaju mnogo vještina da bi obavljale posao njege bolesnika, pogotovo onih teških i komplikovanih kao što je ovaj pacijent", kazala je Azarićeva.

Podsjećamo, Služba za vaskularnu hirurgiju UKC RS smještena je u neuslovnim prostorijama u centru grada, a planirano je da se u septembru preseli u rekonstruisane prostorije na Univerzitetskom kliničkom centru.

"Očekujemo da ćemo na novu lokaciju preseliti u septembru. Trenutno radimo u katastrofalnim uslovima, a imamo odlične rezultate. Možemo se pohvaliti da imamo mlad kadar u koji treba ulagati", kazao je Maksić.

Raspored organa kao u ogledalu

Situs inversus predstavlja kongenitalnu malformaciju (urođenu manu) koja se karakteriše promjenom strane unutrašnjih organa, koji izgledaju kao da su u ogledalu. Najčešće zahvaćeni organi su unutar grudnog koša i trbuha. Često se spominje dekstrokardija koja predstavlja srce koje je okrenuto na desnu stranu grudnog koša, zajedno sa promjenom pozicije velikih krvnih sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije