Društvo

Pratite nas na Google news

Na UKC-u RS savremenom metodom uklonjen benigni tumor rektuma

Na UKC-u RS savremenom metodom uklonjen benigni tumor rektuma
Foto: Vladimir Stojaković | Na UKC-u RS savremenom metodom uklonjen benigni tumor rektuma
Anja Matarugić

​BANJALUKA - Savremena operativna procedura TEM, transanalna endoskopska mikrohirurgija rektuma, uspješno je izvedena danas u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS).

Operativni zahvat koji se obavlja uz minimalno invazivnu proceduru uklanjanja benignih i malignih promjena na rektumu kroz analni otvor izveli su ljekari Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS zajedno s Goranom Ivićem, doktorom iz Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Ivić je kazao da su ovom savremenom tehnikom operisali 58-godišnjeg pacijenta koji je imao benignu promjenu na rektumu veličine 11 puta 9 centimetara, a operacija je trajala dva sata.

"TEM je metoda koja služi za uklanjanje benignih promjena na rektumu koje gastroenterolozi ne mogu ukloniti prilikom kolonoskopije. Koristi se i kod drugih stanja kao što su rani oblici malignih promjena rektuma", objasnio je Ivić.

Istakao je da ova minimalno invazivna metoda najveći benefit ima za pacijenta, jer pacijent nakon operacije nema bolove i ubrzava se proces oporavka, te se već poslije dva dana otpušta kući.

"Apelujem na sve gastroenterologe i kolege hirurge koji imaju takve pacijente da ne prave velike, zamašne operacije koje mogu da imaju veliki broj postoperativnih komplikacija i mortaliteta", kazao je Ivić te dodao da se ova savremena metoda radi u lokalnoj anesteziji.

Dodao je da mu je drago što je imao priliku da radi u UKC RS, jer je u pitanju izvanredno opremljen klinički centar, koji zadovoljava sve evropske standarde.

Ozren Kordić, načelnik operativnih sala UKC RS, rekao je da je u ovladavanju ovakvim zahvatima bitan mentoring te da je doktor Ivić lider na tom polju.

"Saradnja će se nastaviti i dalje, naš kadar će se edukovati da bismo kasnije bili u prilici da ovakve zahvate izvodimo i sami. Sama procedura donosi dobrobiti jer se zahvat vrši lokalno kroz analni otvor, pacijentu se ne otvara trbuh", objasnio je Kordić.

Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC RS, rekao je da je u okviru rekonstrukcije i opremanja UKC RS nabavljena i savremena oprema, a dio te opreme je juče prvi put pušten u funkciju prilikom ove operativne procedure.

"Operacija je protekla uredno, a naš gost doktor Ivić jedini u regionu vrši ovu vrstu operativnog liječenja tumora završnog dijela debelog crijeva", rekao je Hajder.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije