Društvo

Na UKC-u svečano obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Na UKC-u svečano obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom
Foto: Srna | Na UKC-u svečano obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

BANJALUKA - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci danas je svečano obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom - Djece Sunca.

Tokom programa su članovi Daun sindrom centra Banjaluka izveli vokalne numere, prikazani su kratki filmovi "Osamostaljivanje i radno osposobljavanje osoba sa Daunovim sindromom" i "Ekspresivne art tehnike", a studenti defektologije su prezentovali stečena iskustva tokom obavljanja prakse u Daun sindrom centru.

Ambasador osoba sa Daunovim sindromom i generalni direktor UKC Vlado Đajić rekao je da su osobe sa Daunovim sindromom vesele i razdragane koje se raduju sitnim stvarima, te je savjetovao da svi treba da na život i svijet oko sebe gledaju sa većom ljubavlju, poštovanjem i željom da jedni drugima pomognu.

Đajić je otvorio izložbu likovnih radova Djece sunca, te uručio diplome osobama sa Daun sindromom - polaznicima programa osamostaljivanja i radnog osposobljavanja za konobare drugi nivo i kuvare prvi nivo, a kao poklon im je uručio i sintisajzer.

"Naš cilj je i radna rehabilitacija osoba sa Daunovim sindromom i mojim drugarima smo spremili diplome kuvara i konobara. Planiramo da otvorimo jedan ugostiteljski objekat gdje će oni sa profesionalcima kuvarima i konobarima raditi i pomagati u granicama svojih mogućnosti ", rekao je Đajić.

On je dodao da je plan da objekat bude internacionalni, gdje će pozivati osobe sa Daun sindromom iz inostranstva da dolaze, rade i da se druže.

Đajić je rekao da Daun sindrom centar omogućava svojim štićenicima da odu na planinu, more, obiđu neke države u svijetu, druže se i vesele.

"Cilj nam je da ove osobe osjete sve ljepote života koje možda ne bi mogli u svojim porodicama. Ovako okupljeni u Daun sindrom centru proživjeli su dosta stvari koje proživljavaju druga djeca", rekao je Đajić.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je da se iz UKC ovaj put šalje poruka da se od danas samo priča šta to osobe sa Daunovim sindromom mogu, a nikad više šta ne mogu.

Prema njegovim riječima, problem osoba sa Daunovim sindromom nije genetski defekt, već pogrešno natureni stavovi, a stigma je najjači neprijatelj porodica osoba sa smetnjama u razvoju.

On je rekao da su se zahvaljujući Đajiću protekle dvije godine održavale zdravstvene radionice i da se Centar proširio na sve kontinente, kao i da su postali nastavna baza za studente defektologije iz Foče i Banjaluke.

"Zahvaljujući Đajiću krajem aprila u Banjaluci će se otvoriti prvi kafić-poslastičarnica gdje će raditi šest kuvara i šest konobara osoba sa Daun sindromom", istakao je Jelić.

Jelić je naveo će sutra u Doboju biti upriličen isti program kao i danas na UKC Republike Srpske, a 26. marta će predstavnici Daun sindrom centra Banjaluka ići u Prag, gdje će potpisati ugovor sa češkom organizacijom koja vodi računa o osobama sa Daun sindromom i gdje će premijerno biti prikazan film osoba sa Daun sindromom "Neki novi Brodvej".

Daun sindrom centar je od 2020. godine postao ustanova socijalne zaštite pod nadležnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a ima komune na Jahorini i u Banji Vrućici.

Pomoćnik ministra za porodicu Bosiljka Bošnjak rekla je novinarima da tokom cijele godine prate i podržavaju rad Centra, ali i ostalih udruženja i institucija, te naglasila da ne postoje razlike, jer su sva djeca i sve osobe jednake.

Aleksandra Lakić (24) i Kristijan Zeljković (22) iz Daun sindrom centra kažu da vole raditi sve, najviše pjevati i plesati, dok Zeljković ističe da rado kuva i da je osvojio zlatnu medalju na takmičenju u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije