Društvo

Na Vučjaku izvjesna humanitarna kriza, migranti borave u uslovima nedostojnim čovjeka

Na Vučjaku izvjesna humanitarna kriza, migranti borave u uslovima nedostojnim čovjeka
Foto: N.N. | Na Vučjaku izvjesna humanitarna kriza, migranti borave u uslovima nedostojnim čovjeka

BIHAĆ - Crveni krst grada Bihaća ostavljen je da sam brine o migrantima koji su smješteni u privremenom prihvatnom centru Vučjak, koji se nalazi desetak kilometara od ovog grada, i njihovi resursi su pri kraju.

Prema riječima Salema Midžića, sekretara ove organizacije, ukoliko potraje ovakva situacija migrantima prijeti humanitarna kriza.

"Moglo bi se ponoviti situacija od prije godinu dana, kada smo punih pet mjeseci sami brinuli o migrantima koji su bili smješteni u centru 'Borići' i kada smo potrošili sve svoje resurse. Sada se dešava repriza, jer nemamo podršku niti pomoć u našim aktivnostima, a troškovi svakodnevno rastu", kazao je Midžić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu obezbijedili su šatore, sanitarne kontejnere i drugu neophodnu infrastrukturu kako bi migranti mogli boraviti na ovom prostoru.

"Također, svakodnevno nabavljamo odjeću i obuću za njih, ćebad i vreće za spavanje, te pripremamo tri obroka dnevno. Broj osoba koje borave na Vučjaku neprestano varira, ali se kreće između 500 i 600", kazao je Midžić.

Dodao je kako su zalihe kojima raspolažu dostatne za još svega sedam dana, nakon čega je izvjesna humanitarna kriza.

"Nemoguće je nastaviti ovakvim tempom s našim aktivnostima bez pomoći države i ostalih humanitarnih te međunarodnih organizacija", kazao je Midžić.

Inače, u posljednjih nekoliko dana volonterima ove organizacije pomažu aktivisti Crvenog krsta iz Hrvatske i Austrije, koji pružaju zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć migrantima.

"U proteklih nekoliko dana sanirali su oko 150 otvorenih rana kod migranata, a zbrinuli su i nekoliko onih koji su zaraženi skabijusom. Očekujemo da će se zdravstvena skrb popraviti kada uskoro bude uspostavljen stalni medicinski tim u kampu", kaže Midžić.

Migranti koji borave na Vučjaku kažu kako su uslovi katastrofalni i da više priliče životinjama nego ljudima, a oni koji su pokušali prelazak preko granice s Hrvatskom žale se na loše postupanje njihove policije, koja ih vraća natrag.

Podsjećamo da su međunarodne organizacije koje brinu o migrantima odbile da finansiraju humanitarne aktivnosti jer smatraju kako je lokacija Vučjak neuslovno mjesto za njihov boravak. Međutim, i pored toga ovdašnje vlasti insistiraju na tome da se svi migranti koji nemaju smještaj u prihvatnim centrima "Bira" i "Borići" u Bihaću, kao i oni koji tek stižu u ovaj grad, smještaju u taj privremeni prihvatni centar i ne dozvoljavaju njihov boravak u Bihaću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije