Društvo

Na antibiotike se godišnje potroši oko sedam miliona KM

Na antibiotike se godišnje potroši oko sedam miliona KM
Foto: N.N. | Na antibiotike se godišnje potroši oko sedam miliona KM

BANJALUKA - U Republici Srpskoj se godišnje potroši oko sedam miliona maraka na antibotike, a potrošnja antibiotika u odnosu na druge lijekove iznosi oko 2,25 odsto, kazao je Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora Insitituta za javno zdravstvo RS.

"Postoji prostor za smanjenje te potrošnje, a vidimo i da je tendencija potrošnje antibiotika u padu", naveo je Zeljković.

Ranko Škrbić, direktor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci kazao je da roditelji ponekad smatraju da dijete i za blago povišenu temperaturu treba dobiti antibiotik.

"Svaka kutija antibiotika propisana djetetu u ranom razvoju može kasnije imati teške posljedice po njegov imuni sistem, na pojavu različitih alergijskih stanja, pa čak i do opstruktivnih bolesti pluća kojih u posljednje vrijeme možemo povezati sa primjenom ili ranom upotrebom antibiotika koja nije bila opravdana", upozorio je Škrbić.

Irena Špegar-Drobac, rukovodilac Odsjeka za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS istakla je da u  RS postoji zakonski i programski okvir, koji se odnose i na pitanja u vezi sa antimikrobnom rezistencijom

"U RS postoji i Komisija za kontrolu antimikrobne rezistencije, koja je multidisciplinarna po sastavu", rekla je Špegar-Drobac.

Viktor Olšavski, šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH kazao je da su antibiotici jedno od najvećih dostignuća u zdravstvu.

"Ova organizacija se godinama bori da podigne svijest ljudi o opasnosti koja prijeti od  rezistenciji na antibiotike", istakao je Olšavski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije