Društvo

Na bh. tržištu pronašli i opasne fenove, kuvala za vodu, dječije lutke i hodalice

Na bh. tržištu pronašli i opasne fenove, kuvala za vodu, dječije lutke i hodalice
Foto: N.N. | Na bh. tržištu pronašli i opasne fenove, kuvala za vodu, dječije lutke i hodalice

Električna kuvala za vodu, ventilatori, fenovi, dječije lutke i hodalice, te kacige za bicikle, predstavljaju samo dio uređaja i predmeta pojedinih proizvođača koji su ove godine u BiH okvalifikovani kao nesigurni.

Nakon što je juče objavljeno da su na tržištu BiH otkrivene igračke koje spadaju u grupu nesigurnih proizvoda, novinari portala InfoBijeljina istraživali su koje još predmete je Agencija za nadzor nad tržištem BiH ove godine označila kao rizične.

Utvrđeno je, na primjer, da dječija hodalica "Robi Ebl - B400" predstavlja ozbiljan rizik od povreda za djecu.

"Dječija hodalica nije stabilna i može se prevrnuti", pojasnili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Iz te agencije su otkrili da električno kuvalo za vodu "Mylong tip MY-1505" predstavlja rizik od požara i strujnog udara.

"Ulazna snaga je manja od minimalno dozvoljene u odnosu na nazivnu snagu. Uputstvo za upotrebu nije napisano na službenom jeziku Bosne i Hercegovine. Ispitivani uzorak nije propisno označen", saopštili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

I nekoliko vrsta fenova za kosu, kako je otkriveno, predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara.

"Fen za kosu Nova tip SWG670 predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara jer nema odgovarajuću klasu zaštite od električnog udara. Aparat nije propisno označen. Neodgovarajuća mu je zaštita od pristupa dijelovima pod naponom, a izmjerena snaga je znatno manja od deklarisane. Površina poprečnog presjeka provodnika je manja od minimalno dozvoljene", navode se kao nedostaci ovog aparata.

U opisu električnog ventilatora tip "YSj02-180" Agencija za nadzor nad tržištem BiH navela je, između ostalog, da mu je izmjerena snaga mnogo veća od naznačene, kao i da je površina poprečnog presjeka provodnika manja od minimalno dozvoljene.

U nesigurne proizvode pronađene na tržištu BiH uvrštena je i biciklistička kaciga "ROIG SWL 2177", jer, uz ostalo, stezni sistem nema dovoljnu čvrstoću.

"Taj proizvod predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda", istakli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

U nesigurne proizvode ove godine uvrštene su i pojedine vrste trotineta, dječijih ogradica, dječijih lutaka, kao i produžnih kablova i slično.

(InfoBijeljina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije