Društvo

Na crnom tržištu i injekcije protiv tromboze

Na crnom tržištu i injekcije protiv tromboze
Foto: Velibor Tripić | Na crnom tržištu i injekcije protiv tromboze

BANJALUKA - Lijekovi koji se mogu dobiti samo na ljekarski recept ili se koriste u bolničkom i ambulantnom liječenju preplavili su crno tržište, pa tako na internet stranicama za oglašavanje mogu se naći čak i injekcije protiv tromboze i lijekovi za maligna oboljenja.

"Prodajem injekcije Clexane od 0,2 ml, 0,4 ml, 0,6 ml i 0,8 ml. Injekcije su u originalnom fabričkom/sterilnom pakovanju", samo je jedan u nizu oglasa.

Osim lijekova koji se mogu dobiti samo na recept na internetu se mogu naći lijekovi koji nisu dostupni u apotekama. Problem je što su inspekciji svezane ruke, ne mogu ih kontrolisati, a potrošači u potrebi da se izbore protiv bolesti posežu za ovom vrstom nabavke medikamenata.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kazali su da je apoteka jedino mjesto za kupovinu lijekova koje je legalno i za koje odgovara sistem zdravstvene zaštite u BiH.

"Najopasniji lijekovi koji se mogu naći na crnom tržištu su najčešće 'lifestyle' i skupe terapijske opcije za tretman malignih oboljenja", istakli su u Agenciji.

Sumnjivi preparati za mršavljenje, kao i vitamini za trudnice i dojilje, koji su, kako kažu stručnjaci, takođe  vrlo opasni po zdravlje ljudi koji ih kupuju na crnom tržištu, zauzimaju najveći udio na internet stranicama za ovu vrstu prodaje.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove kazali su da je prodaja lijekova putem interneta globalni problem koji doživljava sve veću ekspanziju zahvaljujući razvoju informacionih tehnologija.

"S obzirom na to da zdravstvena inspekcija nema mogućnosti da vrši kontrolu virtuelnog prostora, ukoliko je riječ o nelegalnoj prodaji, primarnu ulogu u sprečavanju iste imaju carinski organi koji kontrolišu pošiljke prilikom dostave u zemlju",  istakli su u Upravi.

Prema njihovim riječima, česte su informacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o oduzetim pošiljkama lijekova.

U Upravi su apelovali na pacijente da u cilju zaštite vlastitog zdravlja lijekove kupuju u registrovanim apotekama, uz konsultaciju sa ljekarima i magistrima farmacije.

"Lijekovi koje kupci naručuju putem interneta su upitnog kvaliteta, mogu pacijentima prouzrokovati mnogo više štete nego koristi, te dovesti do ozbiljnog oštećenja zdravlja", upozorili su u Upravi.

Dodali su da u slučaju oštećenja zdravlja potrošači nemaju niti jedan materijalni dokaz da je kupovina izvedena upravo od tog lica.

Vanja P. iz Prijedora kazala je da je njena drugarica na internetu kupila antibiotike protiv upale grla.

"Bila sam zgrožena kada mi je rekla da je antibiotike sa interneta dala svom sinu", kazala je Vanja P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije