Društvo

Pratite nas na Google news

Na današnji dan preminuo Željko Kopanja: Godina dana bez borca za pomirenje

Na današnji dan preminuo Željko Kopanja: Godina dana bez borca za pomirenje
Foto: N.N. | Na današnji dan preminuo Željko Kopanja: Godina dana bez borca za pomirenje
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Navršila se godina dana od iznenadne, prerane smrti Željka Kopanje, a ne prestaje tuga koju osjećaju njegova porodica, prijatelji i saradnici, te novinari "Nezavisnih novina", "Glasa Srpske", Nes radija i Nes Castre, ali i cijela novinarska zajednica u BiH.

Na današnji dan od posljedica srčanog udara Kopanja je u 62. godini preminuo u Banjaluci, čime je, kako je ocijenjeno, BiH izgubila jednog od najistrajnijih boraca za slobodu riječi i misli, te za pomirenje.

Tog dana, nešto prije 18 časova, nastao je muk među novinarima, koje je Kopanja tretirao poput svoje djece.

Tih najtežih trenutaka u svojoj profesiji, redakcije medija u Kopanjinom vlasništvu jednoglasno su odlučile da nastave stazom koju je on zacrtao - da njeguju istinu i objektivnost.

Trudili smo se da novine ostanu onakve kakve ih je i on zadovoljno čitao. Nismo posustali nijednog trenutka. Danas, godinu kasnije, uvjereni smo da bi bio ponosan.

Tako će biti i u godinama koje dolaze, naše opredjeljenje je da domaćinski sačuvamo sve što je stvorio.

Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih", kazala je da je redakcija ispunila najveću direktorovu želju - traje i ide istim putem kao i do onog dana kad je sjedio u redakciji.

"Nismo znali šta nas čeka, osjećali smo strah, očekivali udarce, ali kao što nam je uvijek govorio da novine moraju da izađu, tako smo i nastavili da radimo - i novine nisu stale ni na jedan dan. Predviđali su nam brz kraj, propadanje i katanac u bravu, ali protiv glasina smo se borili jedino redovnim izlaskom na kioske i odgovornošću za napisano. Kako drugačije", kazala je Gojković-Arbutina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije