Društvo

Na djecu sve veći uticaj imaju jutjuberi: Površni i prolazni trendovi okupirali klince

Na djecu sve veći uticaj imaju jutjuberi: Površni i prolazni trendovi okupirali klince
Foto: Ilustracija | Na djecu sve veći uticaj imaju jutjuberi: Površni i prolazni trendovi okupirali klince

BANJALUKA - Da na djecu sve veći uticaj imaju razni blogeri i jutjuberi, koji se služe čak i psovkama, vulgarnostima i neprimjerenim gestovima kako bi privukli pažnju ciljne grupe, pokazalo je i nedavno predstavljanje Muđe i Ćaleta u Banjaluci, koje je okupilo ogroman broj mladih.

U pitanju su dva jutjubera koji su se proslavili igrajući igrice uz pratnju sočnih psovki, a koje je ispratio veliki broj oduševljenih klinaca. Mnogi od njih su u komentarima na društvenim mrežama, začinjenim prostim riječima, podržali svoje "jutjub zvijezde". Pomenuti duo nije jedini koji je popularan među mladima, tu su još mnogi, posebno djevojčice, koje su preko noći postale bjuti jutjub zvijezde.

Slavo Kukić, profesor sociologije na Sveučilištu u Mostaru, kazao je da je razvoj tehnologije uz pozitivne efekte donio i one negativne.

"Novotarije sa YouTubea su proizvele i mnoštvo negativnih efekata koji se ne mogu zaobići, a moraju biti alarm kako za roditelje, tako i za škole, kako bi što više zaštitili djecu", istakao je Kukić.

Prema njegovim riječima, veliki broj roditelja psovke koje gledaju djeca doživljava kao nešto normalno, što će proći samo od sebe odrastanjem djeteta, a, kako kaže, ne razmišljaju o ozbiljnim posljedicama tih sadržaja.

Ivan Šijaković, profesor sociologije na Univerzitetu u Banjaluci, kazao je da je teško pratiti sadržaje koje djeca gledaju na internetu, jer oni to, kako kaže, rade u hodu koristeći telefon.

"Došlo je potpuno novo vrijeme i nove vrijednosti su nastupile, tako da sada nije kao nekad kada je bilo obavezno da se u javnom prostoru čovjek mora lijepo i pristojno ponašati", upozorio je Šijaković.

Istakao je da je jedino što je dobro to što su ti površni trendovi kratkotrajni i javljaju se na svega nekoliko mjeseci, kao dio određene mode koju omogućavaju virtuelni mediji.

Savjetovao je roditeljima da djeci konstantno ukazuju na neke lijepe i korisne stvari kojima bi se mogli baviti.

Aleksandar Milić, psiholog iz Banjaluke, kazao je da s jedne strane postoje ljudi koji se eksponiraju na takav način, a sa druge djeca koja usvajaju destruktivne sadržaje.

"Takvi jutjuberi nađu način na koji plasiraju svoje 'vrijednosti' i potrebe da budu u centru pažnje, a tom uzrastu djece je interesantno sve što nije dobro i što je ekstremno", naglasio je Milić.

Prema njegovim riječima, djeca nemaju dovoljnu mogućnost da procjenjuju i da prave selekciju vrijednosti, već ih fasciniraju takvi sadržaji, te, pojašnjava, putem psovki i vulgarnosti pokušavaju glumiti odrasle.

"Takvi sadržaji narušavaju efekte drugih činilaca, kao što su škola i porodica, a to je veoma lako, jer takvi sadržaji imaju neograničen prostor", rekao je Milić i upozorio da oni na djecu djeluju razorno i destruktivno.

Svetozar Bogojević, profesor opšte pedagogije na Univerzitetu u Banjaluci, kazao je da su djeca više nego ikad izložena zloupotrebi interneta.

"Roditelj prije svega treba da bude prijatelj svom djetetu i da ga zamoli da ga nauči ono što ono zna bolje od njega, jer tako nećete doći u situaciju da vam kaže - opušteno, stari, ne smarajte", istakao je Bogojević.

Naveo je da se internet nudi za igru djeteta koje više nema gdje da se igra, te otvara novi igrovni prostor za besposljedično eksperimentisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije