Društvo

Na području TK u 2019. evidentirano 10.715 migranata

Na području TK u 2019. evidentirano 10.715 migranata
Foto: N.N. | Na području TK u 2019. evidentirano 10.715 migranata

TUZLA - Na području Tuzlanskog kantona je prošle godine evidentirano je 10.715 migranata, navedeno je u informaciji o aktuelnoj situaciji u vezi sa migrantima koju je prihvatila Vlada ovog kantona.

Prema ovoj informaciji, priliv migranata u januaru iznosio je 40, u julu 2.425, u avgustu 1.583, septembru 1.858, oktobru 1.597, decembru 110, dok je ostatak miranata /7.613/ na ovo područje stizao u ostalim mjesecima.

Od ukupnog broja migranata, najviše je došlo iz Pakistana - 6.011 ili 56 odsto, iz Avganistana 2.227 ili 21 odsto, Bangladeša 1.163 ili 11 odsto, Iraka 306 ili tri odsto, Irana 289 ili dva odsto, a iz ostalih zemlja 719 ili sedam odsto, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Migranti su u navedenom periodu počinili ukupno 23 krivična djela, od čega šest narušavanja nepovredivosti stana ili kuće, četiri krađe, tri nanošenja teških povreda, po dva ubistva u pokušaju i ozbiljne prijetnje po život i tijelo, te po jedno ubistvo, tešku krađu, razbojništvo, nanošenje lakih tjelesnih povreda, napad na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti i oštećenje tuđe stvari.

Najviše krivičnih djela počinili su migranti iz Maroka - šest, po tri su počinili migranti iz Alžira i Pakistana, po dva migranti iz Tunisa i Sirije, te po jedno krivično djelo migranti iz Libije, Mauritanije i Palestine.

Od navedenog broja krivičnih djela, tuzlanskom Kantonalnom tužilaštvu podneseno je 10 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu po poznatom izvršiocu i devet izvještaja po nepoznatom izvršiocu.

Naknadno je rasvijetljeno sedam krivičnih djela, pa su Tužilaštvu dostavljeni izvještaji po otkrivenom, dok se dva krivična djela vode po nepoznatom počiniocu.

U posmatranom periodu dogodilo se i sedam događaja u kojim je devet migranata prekršajno sankcionisano, i to sedam prekršaja naročito drskog ponašanja i dva prekršaja učestvovanja u tuči.

Počinioci prekršaja su pet državljana Alžira, po jedan Pakistanac i Marokanac i dva državljanina Libije.

Svi migranti koji su učestvovali u činjenju prekršaja predati su Službi za poslove sa strancima - Terenski centar Tuzla, gdje su im izdata rješenja o protjerivanju, nakon čega su prevezeni u imigracioni centar u Istočno Sarajevo.

Policijski službenici MUP-a Tuzlanskog kantona su, vršeći kontrolu učesnika u saobraćaju, preduzeli službene mjere i radnje prema 11 vozača za koje su utvrdili da ilegalno prevoze migranata.

O svim slučajevima su upoznati službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, koji su preduzeli dalje aktivnosti na dokumentovanju krivičnog djela krijumčarenje ljudi.

Konstatovane su i određene poteškoće koji se ogledaju u problemu identifikacije migranata, nedostatku sudskih tumača za arapski, persijski i druge jezike, te poteškoće u komunikaciji sa migrantima, posebno prilikom procesuiranja događaja.

Poteškoće se ogledaju i u nedostatku dezinfekcionih sredstava i opreme, s ciljem zaštite i prevencije eventualnih zaraznih bolesti policijskih službenika koji svakodnevno dolaze u dodir sa migrantima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije