Društvo

Na području Unsko-sanskog kantona utvrđeno rasipanje budžetskog novca

Na području Unsko-sanskog kantona utvrđeno rasipanje budžetskog novca
Foto: N.N. | Na području Unsko-sanskog kantona utvrđeno rasipanje budžetskog novca

BIHAĆ - Inspekcijskim nadzorom budžetskih korisnika na području Unsko-sanskog kantona utvrđene su brojne nepravilnosti, nedostaci i zloupotrebe prilikom korištenja javnih sredstava i ova informacija je prezentovana Vladi USK.

Tokom protekle godine inspektori su obavili nadzor ukupno 39 budžetskih korisnika, te tom prilikom izdali 150 mjera za otklanjanje nepravilnosti i nezakonitosti s ciljem sprečavanja da se one ponove u narednom periodu. Inspekcija je u pomenutom periodu pokrenula sedam prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica kod nadležnih sudova, dok je u pet predmeta Tužilaštvu USK podnesena prijava o počinjenom krivičnom djelu. Mjere koje su predložene prilikom provedenih inspekcijskih nadzora u najvećem broju slučajeva tiču se povrata nezakonito isplaćenih sredstava u budžet USK, knjigovodstvene korekcije te usklađivanje zakonskih propisa.

U Upravi za inspekcijske poslove USK kažu kako su tom prilikom ostvareni finansijski efekti od oko 100.000 maraka i da je trećina tih sredstava već vraćena u kantonalni budžet, dok se preostali iznos mora vratiti do kraja septembra ove godine.

Premijer USK Mustafa Ružnić istakao je kako su utvrđene nepravilnosti u trošenju javnih sredstava proizašle iz loše kontrole budžetskih korisnika i neprovođenja internog nadzora.

"Zaključkom sam obavezao sve ministre da unutar svojih resora izgrade jak sistem internih kontrola kako bismo zaustavili rasipanje budžetskog novca. Također, neće se ponavljati slučajevi odranije da se dodjeljuju sredstva iz grantova, a da njihovi primaoci nisu opravdali trošenje novca koji im je ranije dodijeljen", kazao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, neophodno je izgraditi stroge mjere uštede i kontrole trošenja budžetskog novca, s obzirom na to da je finansijska situacija u Unsko-sanskom kantonu  izuzetno teška, jer se prihodi kojima se puni kantonalni budžet neprestano smanjuju, a istovremeno budžetski rashodi sve su veći. Situaciju komplikuju i ogromni naslijeđeni dugovi iz prethodnih godina, koji sa uračunatim kamatama iznose oko 250 miliona maraka, što je praktično iznos godišnjeg budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije