Društvo

Na putevima Srpske 12 presretača i svi mobilni radari

Na putevima Srpske 12 presretača i svi mobilni radari
Foto: N.N. | Na putevima Srpske 12 presretača i svi mobilni radari
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Vozači u Srpskoj tokom ovog i sljedećeg mjeseca posebno treba da obrate pažnju na brzinu, jer će svi mobilni radarski sistemi biti angažovani svakog dana najmanje 12 sati dnevno.

Osim toga, kako saznaju "Nezavisne novine", putevima će krstariti i 12 presretača, a kada je u pitanju njihov rad, poseban akcenat odnosiće se na Banjaluku, Bijeljinu, Prijedor, Doboj i Gradišku.

U MUP-u Srpske potvrđeno nam je i da je u julu i avgustu planirano šest republičkih akcija, s tim što će i svaka policijska uprava organizovati po jednu regionalnu i jednu lokalnu.

I to nije sve - sedam policijskih motocikala će biti podijeljeno u dvije grupe, a pod njihovom lupom biće motociklisti, ali i vozači mopeda, bicikala i traktora.

Vozačima vozila stoga se savjetuje da ne prekoračuju brzinu, da ne piju te da koriste bezbjednosni pojas, koji za 40 do 50 odsto smanjuje mogućnost pogibije tokom nesreće.

Na motocikliste se apeluje da koriste kacige i drugu zaštitnu opremu te da pretiču u skladu s propisima - ne sa desne strane i ne kolone. Biciklistima se savjetuje kretanje biciklističkim stazama ili kolovozom na propisan način.

Sve ove kontrole biće sprovedene u sklopu preventivne kampanje "Vozi oprezno, putuj bezbjedno", čiji je cilj smanjenje broja poginulih na putevima Srpske u julu i avgustu, koji su identifikovani kao mjeseci tokom kojih je bezbjednost učesnika u saobraćaju najugroženija.

Goran Amidžić, načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja MUP-a Republike Srpske, rekao je da je u 2018. godini u toku jula i avgusta poginulo 40, a 2019. godine 38 lica.

On je dodao da je kampanja "Vozi oprezno, putuj bezbjedno" prvi put sprovedena prošle godine, kada ja broj poginulih u julu i avgustu smanjen na 28 lica.

"Očekujemo da ove godine bude manji broj poginulih u ova dva mjeseca", naglasio je Amidžić.

Milan Salamadija, inspektor u Upravi policije MUP-a Srpske, rekao je da je s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda s poginulim licima MUP naložilo niz mjera i aktivnosti za policijske uprave, kao i angažovanje mobilnih radarskih sistema na teritoriji policijskih stanica s najvećim brojem saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

On je rekao da je analiza saobraćajnih nezgoda s poginulim licima za jul i avgust 2018, 2019. i 2020. godine pokazala da je na području policijskih uprava Banjaluka, Doboj, Bijeljina i Prijedor identifikovan najveći broj smrtno stradalih u ta dva mjeseca.

"Kada je riječ o strukturi poginulih lica, na prvom mjestu su vozači putničkih vozila, na drugom vozači motocikala i mopeda, te slijede pješaci, vozači traktora i biciklisti", rekao je Salamadija.

"Nezavisnim novinama" je iz MUP-a Srpske potvrđeno da se najveći broj saobraćajnih nesreća okončanih tragedijom u julu i avgustu u prethodne tri godine dogodio od 20 do 22 časa (17), te od 18 do 20 časova (13).

"Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom u julu i avgustu u prethodne tri godine se, po danima, dogodio, u subotu - 19, te u srijedu - 17", rekli su iz MUP-a Srpske.

Broj poginulih tokom jula i avgusta

2018.           40

2019.           38

2020.           28

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije