Društvo

Na putu liječenja hrabrih mališana ključna podrška

Na putu liječenja hrabrih mališana ključna podrška
Foto: Ilustracija | Na putu liječenja hrabrih mališana ključna podrška

BANJALUKA, SARAJEVO - Podrška svih nas mališanima oboljelim od malignih bolesti i njihovim roditeljima je najvažnija da bi im se olakšao put liječenja, saglasni su naši sagovornici povodom 15. februara, Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banjaluka, ističe za "Nezavisne novine" da je djeci oboljeloj od raka vrlo važna podrška institucija, škola i generalno sistema kako bi tok liječenja bio maksimalno olakšan. 

"Obilježavanjem ovog datuma pokušavamo skrenuti pažnju na tešku borbu koju vode ovi hrabri mališani", kazala je Berićeva i ističe da se na ovaj način djeci priznaje njihovo herojstvo. Kako je rekla, trenutno je u Roditeljskoj kući u Banjaluci smješteno troje mališana. 

"Od otvaranja Roditeljske kuće u septembru 2016. godine pa do danas kroz ovu ustanovu je prošlo 140 porodica iz svih krajeva Srpske", kazala je Berićeva i ističe da u toku godine oboli oko 30 do 40 mališana. 

Dodala je da roditelji povremeno budu prinuđeni da nabave odgovarajući lijek zbog nestašice, ali im se sredstva prioritetno refundiraju u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Podsjetimo, djeca oboljela od malignih bolesti u BiH su odlukom uređivačkog kolegijuma "Nezavisnih novina" bili ličnost 2021. godine. 

Iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka FBiH" ističu za "Nezavisne novine" da se trude da se podigne svijest o pedijatrijskom raku, ali i da ukažu na probleme i potrebe djece oboljele od raka i njihovih porodica. 

"Rak je bolest cijele porodice, a ne samo tog djeteta koje je trenutno na liječenju u bolnici, tako da ova djeca moraju imati podršku građana da bi se njima olakšao put", kažu iz Udruženja i dodaju da je fokus ovogodišnjeg 15. februara stavljen na važnost rješavanja problema bolovanja roditelja djece oboljele od malignih bolesti i obnavljanja inicijative na istu temu, koju će, kako kažu, uputiti Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Dodaju da u toku godine na područje FBiH i Brčko distrikta u prosjeku od malignih bolesti oboli oko 60 djece. 

Jasminka Vučković, direktorica Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, ističe da su maligne bolesti jedan od najčešćih razloga zbog kojih se djeca upućuju na dalje liječenje u inostranstvo, a samo u prošloj godini Fond je izvršio 227 uplata, za šta je izdvojeno oko 7,9 miliona KM. 

Povodom 15. februara uputila je pismo podrške Udruženju "Iskra", u kojem je navela da, osim liječenja, Fond solidarnosti finansira i genetska ispitivanja u inostranstvu, što se pokazalo posebno značajnim jer poboljšanje ishoda liječenja malignih bolesti kod djece zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu efikasnim liječenjem.

"Naša ustanova rezultat je želje da se poveća svijest društva o tome da su maligne bolesti najveća prijetnja po zdravlje današnjice, a da u svemu tome, nažalost, nisu pošteđena ni djeca. Zato nijedno dijete ili porodica ne bi trebalo da sami prolaze kroz proces liječenja, te je vaše udruženje od neizmjernog značaja zbog konstantnog podsjećanja društva koliko je važno da djeca budu u vrhu kreiranja svih zdravstvenih politika", istakla je Vučkovićeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije