Društvo

Na spavanje idu bez večere

Na spavanje idu bez večere
Na spavanje idu bez večere

SARAJEVO - Esada Ćosić samohrana je majka dvoje osnovaca, koja mjesečno ima 66 KM redovnih novčanih primanja i čijoj djeci, nažalost, nije strano da na spavanje odu bez večere.

Esada kaže da njena porodica nema ni stalno mjesto boravka u Sarajevu jer su godinama podstanari u kućama i stanovima koji nisu potpuno uslovni, ali bolje ne mogu priuštiti. Kćerkica Edna ima samo 12 godina i već joj je pukao čir na želucu, koji je "dobila", smatra Esada, zbog stresa. Djevojčica je tek izašla iz bolnice. U momentu naše posjete spavala je u sobi.

"Ona već četiri-pet godina ima problema sa stomakom. Non-stop je boli. Ne znaju šta je. A evo sad i čir", kaže Esada Ćosić.

Ima i šestogodišnjeg sina Farisa, koji je tek krenuo u školu. Najpotrebniji u ovom trenutku su im, kaže Esada, odjeća i obuća za djecu. Dodaje da su im potrebna i drva, ali ih je jedan čovjek obećao obezbijediti.

"Ovdje gdje smo sada u ovoj kući je strašna vlaga, a i komšiluk nije najbolji. Neki dan su mi pošli obiti kuću kao da imaju šta uzeti. Pokušavam naći drugi stan. Ja sam 17 godina podstanar. Operisala sam nogu, imala vanjski lom 2007. godine. Imam problem s kičmom i ne mogu raditi to što sam radila, a bila sam frizer. Sada ponekad vikendom, koliko mi zdravlje dozvoljava, čistim. Imamo 66 KM dječjeg doplatka i to je to. Kupila sam neki dan knjige za školu i na to mi je otišlo oko 70 KM. Za hranu se nekako snalazim, ne znam ni sama kako", ispričala je Esada Ćosić, koja kaže da bi mogla možda i više raditi da ima gdje ostaviti sina, ali da dnevni boravak u školi košta 210 KM, koje ona nema, a jedva ima za stanarinu od 150 KM.

"Jednom smo od Centra za socijalni rad u Starom gradu, gdje smo ranije živjeli, dobili jednokratnu pomoć od 100 KM. Ne mogu se prijaviti ni u centar za socijalni rad ni u narodnu kuhinju jer nemam stalnu adresu", rekla je Ćosićeva. Tvrdi da otac djece ne želi da im pomogne i da je kockar.

Odgovor iz Službe socijalne zaštite za općinu Stari grad nismo dobili do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Za sve koji mogu pomoći ovoj porodici broj telefona Esade Ćosić je 060/324-2591.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije