Društvo

Na šta se najviše žale zatvorenici u Srpskoj

Na šta se najviše žale zatvorenici u Srpskoj
Foto: Pixabay | Na šta se najviše žale zatvorenici u Srpskoj

DOBOJ - Zatvorenici koji kazne izdržavaju u šest kazneno-popravnih zavoda u RS nikada se ne žale na kvalitet hrane, ispunjavanje vjerskih potreba, na posjete ili vanzavodske pogodnosti, ali zato ih muče neke druge brige.

"Oni zapravo žele određene privilegije koje nisu u našoj nadležnosti, poput smanjenja kazne, ranijeg izlaska iz zatvora, međutim naš Odbor nažalost ne odlučuje o tome, to je stvar pravosuđa", kazala je Zagorka Grahovac, predsjednica Odbora za prijedloge, predstavke i društveni nadzor Narodne skupštine RS nakon posjete Kazneno-popravnom zavodu Doboj.

"Moram reći da nismo imali nekih primjedbi osuđenih lica na rad službenog osoblja u kazneno-popravnim ustanovama, nismo imali primjedbi na uslove izdržavanja kazne. Članovi ovog Odbora, narodni poslanici su se uvjerili da je stanje u ustanovama jako dobro, da su sve ustanove spremne da prihvate sva osuđena lica koja su upućena na izdržavanje kazne zatvora jer mi trenutno imamo negdje popunjenost od 50 do 60 posto u zavisnosti od ustanova", izjavio je Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija.

Obilaskom dobojskog KPZ-a završena je posjeta svim ustanovama ovog tipa u RS.

"Ovoga puta nismo došli po pritužbi zatvorenika, mada je ranije u prethodnom periodu bilo određenih pritužbi zatvorenih lica na tretman, međutim evo u razgovoru sa direktorom on kaže da su određene nepravilnosti ispravljene, naknade zatvorenih lica za rad ranije su kasnile po više mjeseci, direktor nas uvjerava da se sada naknade redovno isplaćuju. A što se tiče nekih ostalih pritužbi koje su ranije bile, evo mi ćemo se na licu mjesta uvjeriti da li je bilo nepravilnosti i da li su ispravljene vezano za cijene namirnica u kantinama, telefonskim pozivima", kaže Zagorka Grahovac.

"Mislim da naše institucije stoje iza svih svojih građana, pa čak i onih koji su na odležavanju, odnosno na izdržavanju kazne. Mislim da su uslovi zaista korektni, da niko ne može da se žali na te tehničke stvari, oni moraju da izdrže svoju kaznu za djelo koje su počinili", navela je Anja Ljubojević, potpredsjednica Narodne skupštine RS i članica Odbora.

U dobojskom KPZ-u kapaciteti nisu popunjeni i ima još slobodnih ćelija.

"Što se tiče pritvora 65 % je popunjenost, a izvršenje krivičnih sankcija 45 posto", naveo je Danijel Jošić, v.d. direktora Kazneno-popravnog zavoda Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije