Društvo

Na suđenju Novaliću i drugima objavljena prepiska: "Solak ograničen k'o balkon"

Na suđenju Novaliću i drugima objavljena prepiska: "Solak ograničen k'o balkon"
Foto: Fena | Na suđenju Novaliću i drugima objavljena prepiska: "Solak ograničen k'o balkon"
N.N.

SARAJEVO - Na današnjem suđenju premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima zbog nabavke respiratora, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je iznijelo dio glavnih dokaza iz optužnice.

Tužilac Džermin Pašić je izveo nekoliko setova dokaza čiji sadržaj su odluke Vlade FBiH i Kriznog štaba civilne zaštite FBiH, te Viber, WhatsApp, email prepiske optuženih i drugih osoba koji su na neki način bili dio nabavke.

Zaključci Vlade FBiH

U jednom od prvih setova dokaza Pašić pokazuje odluku i zaključke Vlade FBiH od 16. marta od koje tvrde da je "počelo izvršenje krivičnog djela optuženih".

U tim zaključcima Vlada FBiH se obavezala obratiti Savjetu ministara BiH kako bi zatražili izuzimanje od Zakona o javnim nabavkama BiH, odnosno primjenu člana 10. prema kojoj je nabavku, ukoliko je vrlo hitna da bi se spasili ljudski životi, moguće provesti nabavku bez uobičajene procedure, kao što su pregovarački postupci.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je izgovor za primjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama BiH bio to što nije bilo dovoljno vremena u tom trenutku za provođenje pregovaračkog postupka, a u odnosu na to tužilac je iznio niz dokaza iz zdravstvenih institucija koja govore da su različiti pregovarački postupci prilikom nabavki uspješno provođeni i u čak tri dana. Na taj način, smatraju da su pokazali, da nije bilo potrebe za izostavljanjem pregovaračkog postupka prilikom nabavke.

Osim toga, nabavku su mogle, prema svojim potrebama, obaviti i zdravstvene institucije s obzirom na to da im je Vlada FBiH na 214. sjednici održanoj upravo 16. marta dala saglasnost.

Viber prepiska koja je sprovedena u djelo

Predstavljena je i Viber prepiska od 24. marta iz grupe GENSEK čiji su članovi premijer Fadil Novalić, generalna sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović.

Njih troje su komentarisali Jelku Milićević i Fahrudina Solaka, a u toj prepisci govore i o smjeni Kriznog štaba civilne zaštite FBiH, ali i eventualnoj smjeni Solaka ukoliko za tim bude potrebe. Premijeru Novaliću je sporno što Fahrudin Solak "ima najbolji budžet u državi, a dato je da time upravlja Jelka", na šta je Kalajdžić konstatovala "Moramo promijeniti Krizni štab".

Nakon što Novalić kaže "Ako Solak ne promijeni poslovnik, možemo se svi slikati", na šta Kalajdžić dodaje "Smijenićemo i njega".

Komentarisali su da je Solak glup, odnosno Ganibegović je napisao da je "ograničen ko balkon, al vozi Tuarega", dok je Novalić rekao "On jadan i ne zna da ne odlučuje ništa. Mogu misliti šta Hrvati sad misle, opet glupi Bošnjak".

Nakon ove prepiske kada je bilo riječi o smjeni Kriznog štaba, dan kasnije 25. marta Vlada FBiH donosi upravo takvu odluku kojom je Štab značajno reduciran, a proširene su ovlasti Solaku i Milićević.

Prvi kontakt Solaka i Hodžića

U posljednjem setu dokaza koji su predstavljeni prije nego što je suđenje za danas završeno, predstavljen je telefonski poziv od 25. marta u 21:30 sati navečer u trajanju od nešto više od šest minuta, a u pitanju je Solakov poziv Hodžiću.

Ovaj poziv, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, govori o tome da su optuženi zvali konkretno Hodžića, a da nije on njima poslao ponudu.

Zatim su objavljene i Viber i WhatsApp prepiske na kojima se, prema tvrdnjama tužilaštva, vidi da je iz Vlade Federacije BiH Fikretu Hodžiću dostavljan plan potreba koji je sačinio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Ovime je tužilac Pašić htio pokazati da je prema Hodžiću postojao poseban tretman u odnosu na druge ponuđače.

Suđenje je kao i svaki put do sada propraćeno velikim brojem prigovora odbrane koja smatra da tužilac Pašić prilikom iznošenja dokaza iznosi i svoj zaključak, odnosno mišljenje. Dok se tužilac branio da samo objašnjava šta Tužilaštvo BiH tvrdi dokazom koji izvodi.

Nastavak pretresa glavnih dokaza Tužilaštva BiH se očekuje sutra, od 9:00 sati.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije