Društvo

Nacrt budžeta manji za 30 miliona KM

Nacrt budžeta manji za 30 miliona KM
Foto: Nataša Tadić | Nacrt budžeta manji za 30 miliona KM

TUZLA - Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su usvojili Nacrt budžeta za 2023. godinu.

Predviđenim nacrtom planirana su sredstva od 556 miliona KM. Od toga 345 miliona ide za plate i naknade.

Nacrt budžeta podržala su 22 zastupnika, odnosno 13 SDA, četiri DF-a, po dva iz PDA i SBiH te jedan SDBiH. U odnosu na prvobitno usvojeni budžet za ovu godinu koji su poslanici u Skupštini TK prihvatili u decembru 2021. godine, on je viši za oko 66 miliona, jer je tada bio 490 miliona KM. U međuvremenu, u ovoj godini su uslijedila dva rebalansa budžeta, pa je na kraju on iznosio oko 586 miliona. Za narednu godinu nacrt predviđa budžet manji za oko 30 miliona KM.

Resorni ministar navodi dva razloga za to. Prvi razlog smanjenja budžeta je taj što Vlada FBiH nije kreirala još svoj budžet niti je poznato koliko će sredstava biti usmjereno prema nižim nivoima vlasti, a drugi što se očekuje sporiji ekonomski rast u BiH.

"Nadamo se da ćemo kroz javnu raspravu neke stvari popraviti. Vlada je sačuvala oko 19 miliona KM koje je dobila u ovoj godini za narednu godinu. Ima različitih inicijativa, ali moramo vidjeti kroz javnu raspravu šta je to realno i šta će dobiti podršku", rekao je Sead Mustajbašić, ministar finansija TK, te dodao da je bitno zadržati stabilan budžet. On podsjeća da se radi tek o nacrtu te da će vjerovatno biti promjena nakon javne rasprave.

Budžet nije ni razvojni ni socijalni, on je potrošački, smatra opozicija. Posebno ako se uzme u obzir da su za 7% povećana izdavanja za plate budžetskih korisnika. U većem budžetu je učešće plata bilo 54%, sada u manjem budžetu bit će 61%. Dok su, recimo, za poljoprivredu predviđena manja sredstva, odnosno devet miliona KM, a ove godine su bila gotovo 14 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije