Društvo

Nacrt zakona o fondu solidarnosti slamka spasa za roditelje

Nacrt zakona o fondu solidarnosti slamka spasa za roditelje
Foto: Ilustracija | Nacrt zakona o fondu solidarnosti slamka spasa za roditelje

BANJALUKA - Nacrt zakona o fondu solidarnosti za pomoć djeci oboljeloj od rijetkih bolesti naći će se 18. jula pred poslanicima Narodne skupštine RS.

"Fond bi se finansirao izdvajanjem od plate svakog radnika u iznosu od 0,25 odsto od mjesečnog neto primanja, s tim da svi koji ne žele izdvajati novac u ove svrhe mogu biti oslobođeni, a dovoljno je da poslodavcu predaju pismenu izjavu o tome", stoji u nacrtu zakona, kojim je predviđeno da fond prikuplja sredstva i iz doprinosa za solidarnost koji uplaćuju opštine i gradovi, ali i od donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca.

Cilj ovog zakona je omogućiti oboljeloj djeci koja su državljani RS i osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO), a kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao ni u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima FZO RS ima potpisan ugovor, dijagnostiku i liječenje u inostranim zemljama. Sredstva fonda bi bila dodjeljivana djeci uzrasta do 18 godina života.
 


Posljednja sjednica pred ljetnu pauzu

Pored Nacrta zakona o fondu solidarnosti, poslanici Narodne skupštine na sjednici koja će započeti 18. jula raspravljaće još o 20 tačaka dnevnog reda, a nakon čega će uslijediti ljetna pauza. 
"Ima tema koje će posebno zainteresovati poslanike. Izvještaj Komisije za hartije od vrijednosti, izvještaj Komisije za sukob interesa, godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i ostali", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, dodajući da je ova skupština najefikasniji parlament u BiH.
On je najavio da će u Narodnoj skupštini biti realizovana investicija vrijednosti od 79.900 KM za izgradnju lifta da bi osobe sa invaliditetom imale pristup i spratovima zgrade Narodne skupštine, a ne samo prizemlju.

 



Olivera Ratković, predsjednica Centra za edukaciju "Tvoja riječ", kaže da je osnivanje fonda želja svakog roditelja.
"To je spas za roditelje kada znaju da mogu računati na određenu sumu novca, jer dešava se da ne mogu priuštiti svom detetu u određenom trenutku sredstva koja su potrebna. I samo iščekivanje da li će uspeti prikupiti novac za lečenje nosi dodatni stres. Ovaj fond će biti od velike pomoći svakom detetu kojem je to neophodno", istakla je Ratkovićeva. 

Zakon ne samo da će propisivati izvore i način prikupljanja sredstava, već i način raspodjele tih sredstava kao i praćenje rada fonda.
"Upravni odbor, koji imenuje Vlada,  radio bi na funkcionisanju fonda, a činilo bi ga 15 članova iz reda predstavnika istaknutih zdravstvenih radnika, Saveza sindikata RS, Saveza opština i gradova, Privredne komore RS, medija i udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece. Dok bi stručne, administrativno-tehničke i druge poslove obavljao FZO RS", stoji u nacrtu ovog zakona.

Članovi Upravnog odbora za svoj rad ne bi primali naknadu, dok bi naknada za rad direktora fonda i članova komisije za dodjelu sredstava fonda padala na trošak FZO RS. U nacrtu zakona stoji da se sredstva fonda dodjeljuju ukoliko su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike, ako je predloženo liječenje naučno dokazano i prihvaćeno u praksi, i nije eksperimentalni oblik liječenja, te ako će predloženo liječenje dovesti do produženja ili poboljšavanja kvaliteta života pacijenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije