Društvo

Nadležni u USK zaključke o migrantskoj krizi žele da vide u praksi

Nadležni u USK zaključke o migrantskoj krizi žele da vide u praksi
Foto: N.N. | Nadležni u USK zaključke o migrantskoj krizi žele da vide u praksi

BIHAĆ - Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić pozitivno je ocijenio zaključke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji je u ponedjeljak, na svojoj vanrednoj sjednici, raspravljao o migrantskoj krizi u USK, istakavši nadu kako će se oni realizirati i praksi.

"Ishod sjednice je pozitivan i poruka koja je poslata je da nismo sami kada je riječ o suočavanju s migrantskom krizom. Ipak, nezadovoljni smo time što nije usvojena naša inicijativa da se krene u izmjenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda, kako bi naš kanton dobio dodatna sredstva za suočavanja s migrantskom krizom. Također, nije usvojen ni zahtjev da se zaustavi javni prevoz migranata na području Federacije BiH, jer je konstatovano kako on nema zakonsko uporište", istakao je Ružnić.

On je dodao da Unsko-sanski kanton bez pomoći nadležnih institucija već duže od godinu dana brine o više hiljada migranata i da dosad niti jedno obećanje koje su dali državni organi nije ispunjeno.

Ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović izrazila je zadovoljstvo što je Parlament obavezao Vladu FBiH da iz budžeta dodijeli dodatna četiri miliona maraka za finansiranje zdravstvene zaštite migranata.

"U narednim mjesecima očekujemo novi priliv migranata, a s trenutnim kapacitetima nećemo biti u stanju da im pružimo adekvatnu zdavstvenu skrb. Dovoljno je samo da pomenemo da je Dom zdravlja u Bihaću u proteklom periodu u Hitnoj medicinskoj pomoći imao preko 2.500 usluga koje se odnose na migrante", kazala je Ćemalovićeva.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je na zahtjev poslanika s područja USK te predstavnika vlasti tog kantona i lokalnih zajednica održao vanrednu sjednicu, na kojoj se razgovarano o trenutnoj migrantskoj krizi. Tom prilikom usvojeno je pet zaključaka, kojima se traži hitna reakcija nadležnih i rješavanje migrantske krize. Od Vijeća ministara BiH zatraženo je da hitno izradi strategiju upravljanja migrantskom krizom u BiH, a od svih policijskih i sigurnosnih agencija da se dodatno angažuju u zaštiti državne granice. Za potrebe zdravstva od Vlade FBiH zatraženo je da osigura četiri miliona maraka, dok se od državnih vlasti zahtijeva da pokrenu procedure izmjene i dopune Zakona o strancima u kojem bi se izmijenile odredbe koje se odnose na ograničenje broja osoba koje mogu zatražiti azil u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije