Društvo

Najezda komaraca u Sanskom Mostu

Najezda komaraca u Sanskom Mostu
Foto: Ilustracija | Najezda komaraca u Sanskom Mostu
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Prava najezda komaraca u Sanskom Mostu postala je neizdrživa u posljednjih nekoliko sedmica i sve je više građana koji se žale na ubode ovih insekata.

Posebno teška situacija je u naseljima koja se nalaze uz Sanu i njene pritoke, a mještani kažu da je u večernjim satima zbog ovih letećih napasnika nemoguće biti napolju.

U Službi hitne pomoći sanskog Doma zdravlja potvrdili su da su posljednjih dana evidentirali značajan broj pacijenata koji su se žalili na otekline i alergijske reakcije zbog uboda komaraca.

Prema riječima Senada Bešića, direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu, vremenske prilike u posljednjih nekoliko mjeseci bile su idealne za razvoj i razmnožavanje ovih insekata.

"Imali smo poplave i period izuzetno vlažnog vremena, a komarcima je za razmnožavanje potrebna voda", istakao je Bešić.

Dodao je da se svako domaćinstvo treba zaštititi od komaraca sredstvima koja odbijaju insekte, a da ljudi ne bi trebalo da izlaze iz kuća i borave napolju u vrijeme kada su komarci najaktivniji.

Faris Hasanbegović, načelnik općine Sanski Most, kaže da je tokom prošle godine obavljena dezinsekcija i da je u te svrhe tada izdvojeno 30.000 KM.

"Međutim, zbog trenutne situacije i brojnih dojava s terena gdje se građani žale na izuzetno veliko prisustvo komaraca, poduzeli smo određene aktivnosti. U narednih desetak dana, čim završimo sve potrebne administrativne procedure, angažiraćemo firmu koja će sprovesti prskanje insekata", rekao je Hasanbegović.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije