Društvo

Najmanja penzija u FBiH biće povećana za 11 maraka

Najmanja penzija u FBiH biće povećana za 11 maraka
Foto: Ilustracija | Najmanja penzija u FBiH biće povećana za 11 maraka
N.N.

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj 130. sjednici odluku o povećanju najniže penzije za 3,2 odsto, pišu federalni mediji.

Kako javlja portal "Klix.ba", s obzirom na to da je najniža penzija u FBiH u januaru 2019. godine iznosila 348,06 KM, može se zaključiti da se penzioneri mogu nadati povećanju od najmanje 11 KM.

Pomenuti portal dodaje da će za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenim novinama FBiH, Vlada će zadužiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Predložena odluka je na dnevni red uvrštena nakon što je Federalni zavod PIO 8. januara ove godine dostavio obrazloženje finansijskog stanja, u kojem je navedeno da je trenutno stanje u kojem se nalazi ovaj Zavod veoma povoljno, s izraženim pozitivnim trendovima.

Prema prikazanom finansijskom stanju Federalnog zavoda i procijenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih penzija za 3,2 odsto, a imajući u vidu rast BDP-a, konstatovano je da postoje realne finansijske mogućnosti za povećanje.

Podsjećamo, u Federaciji BiH za mjesec mart 2018. godine 106.208 korisnika dobilo je uvećanu penziju za 5, odnosno 10 odsto.

(Klix.ba)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije