Društvo

Najniža plata u RS iznosiće 410 KM

Najniža plata u RS iznosiće 410 KM
Foto: Vladimir Stojaković | Najniža plata u RS iznosiće 410 KM

BANJALUKA - Najniža plata u Republici Srpskoj od 2018. godine iznosiće 410 KM. Saglasnost o tome postigli su socijalni partneri na danas završenoj sjednici Ekonomsko socijalnog savjeta RS.

"Konačno smo danas dogovorili najnižu platu u iznosu od 410 KM. Moram vas podsjetiti da najnižu cjenu rada određuju određeni parametri. Nama problem i nije najniža plata nego prava i obaveze koje proističu iz nje to jest oni koji zloupotrebljavaju. Mi zato tražimo od kontrolnih organa da se izvrše kontrole i da se doprinosi plate na stvarnu isplaćenu platu", kazao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije Udruženja poslodavca.

On je dodao da je ovakav način dogovaranja najniže plate pogrešan. Prema njegovim riječima plate treba da određuje tržište i da će to tako u budućnosti sigurno i biti.

"I dalje se držimo nekih prošlih vremena i stečenih prava, to nije način. Ja bih kao čovjek volio da je taj sistem ostao, ali nije. Tržište će regulisati i veće plate ali i veći rad", govori on.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS, kazao je da je kao resorni ministar i član Vlade zahvalan svima što su vrlo brzo došli do rješenja.

"To tako trebamo da radimo uvijek, nije bilo teških ubjeđivanja shvatili smo da treba da povećamo platu za 15 KM, u odnosu na trenutnu, razgovaralo se argumentovano", istakao je Savanović.

On je na zahtjev poslodavaca koji se tiče veće i bolje kontrole rada na crno rekao da se podrazumjeva da je interes Vlada RS, da se uvede red u ovoj oblasti.

"Naravno interes vlade, posebno kroz naše ekonomske programe je da uvedemo red, da imamo što manje sive ekonomije i spriječimo te mešetare koji neregularno rade, dovedemo u regularne tokove i to ćemo i uraditi", kazao je Savanović.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza Sindikata RS, prvo je zakasnila nekih 25 minuta na konferenciju. To je obrazložila  time što je rekla da nije znala gdje se održava konferencija.

"Nisko dobili ono što smo htjeli, lično sam jako nezadovoljna i ponižena. Radi se o parama koje neko treba da da onome koji svojim znojem radi i doprinosi dobiti i zbog toga sam ponižena", kazala je Mišićeva.

Ona je istakla da je posebno vrijeđaju netačne izjave koje govore da tržište reguliše plate a da u istom trenutku najbolji radnici odlaze.

"Imali smo osam sastanaka oko opšteg kolektivnog ugovora tokom ove godine i kada smo došli danas ništa nismo dogovorili, poslodavcima odgovara samo uredba Vlade i to jedan njen dio. Sve što smo mi ponudili i bili fleksibilniji i od iznosa regresa i svega poslodavci nisu htjeli ni prihvatali", kazala je Mišićeva.

Najnižu platu ili popularni minimalac prema riječima Mišićeve prima oko 16.000 radnika u RS.

Ona je bila izuzetno kritična pa je čak zadrla u to što je predsjednik poslodavca član socijalističke partije kao i resorni ministar.

I jedan i drugi su na tu konstataciju reagovali s riječima da to nema veze da pregovorima.

"Ja sam socijalista i to pokazujem kao što i drugi trebaju. Ne želim više da lažemo radnike i da im obećavamo neka prava koja se ne mogu ispuniti", replicirao je Škrebić.

On je dodao da će sve one olakšice koje Vlada da poslodavcima biti pretvoreno u povećanje plata radnika.

"To da ministarstvo nije bilo od pomoći to zaista nije korektno. Mi moramo više raditi, bolje raditi, da imamo više odgovornosti i da radnik više zaradi. Ali sindikat mora biti svestan da se sva prava moraju imati odakle vršiti", kazao je Savanović.

Podsjećanja radi, na početku pregovora Savez sindikata RS, tražio je da minimalac iznosi 50 odsto od prosječne plate u RS, što je iznos od 418 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije