Društvo

Najveći broj regruta ID sa Balkana potiče iz Zenice i Sarajeva

Najveći broj regruta ID sa Balkana potiče iz Zenice i Sarajeva
Najveći broj regruta ID sa Balkana potiče iz Zenice i Sarajeva

VAŠINGTON - Novo istraživanje, koje su sproveli stručnjaci iz američkog Centra za borbu protiv terorizma, pokazuje na kojim teritorijama DAEŠ regrutuje najviše boraca za borbu u Siriji i Iraku.

Prema podacima Centra, postoji veći broj gradova u Evropi gdje žive regruti DAEŠ-a. U pitanju su gradovi sa većim migrantskim zajednicama. Analiza više od 850 stranih boraca DAEŠ-a, koji su putovali u Siriju i Irak u periodu od 2011. do 2015. godine, pokazala je da skoro tri četvrtine ovih džihadista dolazi iz gradova odakle su porijeklom neki militanti poznati od ranije.

Sajt „Independent“ je objavio mapu gradova stecišta-terorista, prema ovim podacima.

Što se tiče džihadista iz Evrope, najviše ih je bilo iz Londona — 38, zatim iz belgijskih gradova Antverpena (32) i Brisela (30). Iz španske enklave Seute bilo je 18 od analiziranih 854 terorista. U vrhu gradova glavnih stecišta džihadista je i Zenica sa 15 analiziranih džihadista. Najviše gradova iz zapadnih zemalja odakle su džihadisti imaju Belgija (Antverpen, Brisel, Molenbek, Vilvord) i Francuska (Nica, Tuluz, Pariz i Lunel). Po dva grada gdje najviše vrbuje DAEŠ imaju Britanija, Njemačka, Holandija i Bosna i Hercegovina (Zenica i Sarajevo). Prema podacima Centra, evropske države odakle je najveći broj boraca DAEŠ-a su Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Belgija. Iz Srbije su najmanje tri pripadnika DAEŠ-a, koji se bore u Siriji i Iraku, kao i iz Slovenije, dok je iz BiH čak 78 islamista.

(NN/sputniknews.com)

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije