Društvo

Najviše zavisnika od heroina, čak 89 odsto muškaraca

Najviše zavisnika od heroina, čak 89 odsto muškaraca
Foto: Ilustracija | Najviše zavisnika od heroina, čak 89 odsto muškaraca

BANJALUKA - Najčešći razlozi za razvoj zavisnosti su uticaj društva, loši porodični odnosi, raspad porodice i alkoholizam, a lani je registrovano devet novih slučajeva u Srpskoj koji su zahtijevali tretman, rekla je za "Nezavisne" Slađana Šiljak, načelnica Službe za socijalnu medicinu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, povodom 26. juna, Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe opojnih droga i nezakonite trgovine drogama.

Kako je pojasnila, godinu prije toga je bilo 27 osoba koje su bile prvi put u tretmanu zavisnosti od zloupotrebe opojnih droga.

"Prema primarnom sredstvu zavisnosti, najviše je osoba sa heroinskim tipom zavisnosti, i to 78 odsto, zatim pet odsto zavisnosti od marihuane. Znatno je više registrovanih muškaraca, i to 89 odsto u odnosu na žene, kojih je 11 odsto. Prosječna starost osoba liječenih od zloupotrebe droga je 42 godine za muškarce i 37 za žene", rekla je Šiljak.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske navode da preventivnim aktivnostima rade na sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a jedan od ciljeva je podizanje svijesti o štetnom djelovanju i posljedicama koje nastaju konzumiranjem droge, te važnosti rane intervencije i pružanja podrške i pomoći osobama koje koriste drogu.

Ovo ministarstvo je prošle godine otkrilo 2.681 slučaj u oblasti droga, od čega 403 krivična djela i 2.278 prekršaja zloupotrebe droge.

"Organizovane su 54 operativne akcije, od kojih je 12 međunarodnog karaktera, kojima je otkriveno i razbijeno više organizovanih kriminalnih grupa, kao i pet laboratorija za proizvodnju droge", navode iz MUPa RS.

Osim toga, pripadnici Policijske uprave Banjaluka su u prvih pet mjeseci ove godine evidentirali 290 slučajeva zloupotrebe opojnih droga, od čega 36 krivičnih djela i 254 prekršaja, te oduzeli 1,2 kilograma kokaina i više od četiri kg marihuane.

Policajci iz Banjaluke, Bijeljine, Gradiške i drugih gradova dijelili su danas promotivni materijal u okviru akcije "Ne okreći glavu, pomozi", kako bi sugrađanima, pogotovo onim mlađim, ukazali na štetnost upotrebe narkotika.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije