Društvo

Naknade i za majke beba rođenih prije decembra

Naknade i za majke beba rođenih prije decembra
Foto: Ilustracija | Naknade i za majke beba rođenih prije decembra
Ljiljana Radić

BANJALUKA - Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, okuplja istomišljenike kako bi u zakonskom roku uputio zvaničnu inicijativu za izmjenu Prijedloga zakona o dječjoj zaštiti RS.

Njegova ideja je da materinski dodatak od 405 KM mjesečno primaju sve nezaposlene majke koje imaju djecu do 12, odnosno 18 mjeseci starosti, a ne samo majke koje se porode od decembra ove godine.

"Suludo je da se to odnosi samo na majke koje se porode od decembra, jer jasno je precizirano da sve majke čije je  dijete mlađe od 12, odnosno 18 mjeseci imaju pravo na naknadu. Ako je to tako i ako zakon počinje da važi u decembru ili januaru, zašto onda majka koja  je rodila u avgustu i čije dijete će imati nekoliko mjeseci ne prima još par mjeseci taj dodatak dok beba ne napuni tih 12, odnosno 18 mjeseci", rekao je Stanivuković.

Dodao je da mu se javilo mnogo majki, ali i drugih građana koji podržavaju njegovu ideju, te planiraju da se okupe u nedjelju i ponedjeljak ispred Narodne skupštine RS i da na civilizovan način pokušaju majkama obezbijediti primanja dok njihove bebe ne napune određenu dob".

"Nisam poslanik u Narodnoj skupštini, ali ću svakako pokušati da to pronađe put i da nas podrže, a ništa nas ne košta pokušati", dodaje Stanivuković.

Zasad je predviđeno da pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM dobijaju sve majke djece rođene od decembra ove godine i da se isplaćuje 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete i blizance.

Prijedlog zakona o dječjoj zaštiti RS kao pozitivnu stavku ima uvođenje upravo materinskog dodatka, međutim i iz Udruženje "4+", koje je bilo inicijator izmjene zakona, nezadovoljni su jer nije ukinit cenzus za dječji dodatak, niti je on povećan na 100 KM i omogućen svim mališanima.

Jovan Radovanović, predsjednik ovog republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece, rekao je za "Nezavisne" da je stekao utisak da se na  Prijedlogu zakona o dječjoj zaštiti radilo u tajnosti.

"Mi smo tražili ukidanje cenzusa za dječji dodatak i stojimo da to treba ukinuti. Na kraju i ako treba cenzus, neka to onda bude potrošačka korpa", ističe Radovanović.

Pravo na dodatak na djecu pripada djeci do navršenih 15 godina ako su na redovnom školovanju za drugo, treće i četvrto dijete u porodici, u zavisnosti od materijalnog položaja porodice, rasporeda rođenja i uzrasta.

Nedeljko Jović, direktor Javnog fonda za dječju zaštitu RS,  rekao je da izmjena Zakona o dječjoj zaštiti donosi još jedno novo pravo, a to je "Fond treće i četvrto dijete", što je prije bilo regulisano odlukom, a sada je obavezujeće zakonskim okvirom da se mora isplaćivati u istom iznosu kao i ranije i neće više ići preko Ministarstva porodice, omladine i sporta.

"Ima blagih promjena i kada je u pitanju dječji dodatak. Prije su se svake godine donosili određeni nominalni iznosi i visina dodatka bila je otprilike 35 KM, 70 KM za treće dijete i za osjetljive kategorije 90 KM, a sada će se  usklađivati sa najnižom platom u RS. Dakle, dodatak će rasti kako bude rasla najniža plata", ističe Jović.

Pravo na pomoć od 250 KM za opremu novorođenčeta ostaje isto.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije