Društvo

Naknade za nezaposlene porodilje povećali na 500 maraka

Naknade za nezaposlene porodilje povećali na 500 maraka
Foto: ilustracija | Naknade za nezaposlene porodilje povećali na 500 maraka

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je u petak odluku kojom će u toku ove godine biti povećane naknade porodiljama na iznos od 500 maraka, potvrdila je Zemina Kadirić, ministrica zdravstva i socijalne politike u Vladi USK.

"Ovogodišnjim budžetom planirana su novčana izdvajanja od po 500 maraka mjesečno za svaku nezaposlenu porodilju. Ova mjera ima ključnu ulogu u podršci demografskoj politici Unsko-sanskog kantona i ima za cilj podsticanje rađanja i pružanje podrške porodicama. Povećanje stope nataliteta jedan je od ključnih elemenata demografske politike, a obezbjeđivanje finansijske podrške nezaposlenim porodiljama može doprinijeti ostvarenju tog cilja", navela je ona.

Nezaposlene porodilje u ovome kantonu su već godinama u lošoj situaciji. Donedavno, njihova primanja su bila ograničena na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od samo stotinu maraka. Novac bi čekale i po tri godine, a da bi im uopšte bio isplaćen, morale su imati otvoren račun u banci, tako da bi gotovo kompletan iznos morale utrošiti na papirologiju. Kadirićeva je istakla kako je također Vlada usvojila i odluku o podršci porodicama sa više djece, pa će svakoj porodilji za novorođeno treće dijete, bez obzira na to da li je zaposlena ili nezaposlena, biti isplaćivana naknada za svako treće ili naredno dijete u iznosu od 500 maraka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije