Društvo

Naknade za prevoz zaposlenih u pravosuđu nisu u skladu sa Ustavom i zakonima

Naknade za prevoz zaposlenih u pravosuđu nisu u skladu sa Ustavom i zakonima
Foto: Anadolija | Naknade za prevoz zaposlenih u pravosuđu nisu u skladu sa Ustavom i zakonima
Ljiljana Radić

BANJALUKA - Ustavni sud RS utvrdio je da član 7. Uputstva o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenih u institucijama pravosuđa RS, koji je donio ministar pravde RS, nije u saglasnosti s Ustavom RS, Zakonom o radu i Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu RS.

Osporenim članom određeno je da zaposleni u ovim institucijama koji pravo na naknadu troškova prevoza ne ostvaruju putem mjesečne karte ni putem ugovorene cijene mjesečne karte, a do posla imaju preko četiri kilometra, imaju pravo na 50 odsto cijene mjesečne karte ili njene ugovorene cijene.

"Imajući u vidu da je Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u institucijama pravosuđa RS određeno da se ova naknada isplaćuje u visini pune cijene prevozne karte u javnom saobraćaju, Ustavni sud je ocijenio da je donosilac osporene odredbe izašao iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, te da je predmetnim normiranjem narušio načela ustavnosti i zakonitosti", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS, rekao je da ne može jedna odluka koju Vlada donese biti iznad Posebnog kolektivnog ugovora i iznad Zakona o radu, koji su jasno propisali u ovom slučaju pravo radnika.

"Po ovoj instrukciji Vlade, radnici koji koriste prevoz su zakinuti u sredinama gdje nemaju mogućnost da koriste javni prevoz. Imaju pola te naknade, što je van svake pameti", objašnjava Petrović.

Ustavni sud je utvrdio i da član 29. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu nije u saglasnosti s Ustavom i Zakonom o radu.

"Osporenim odredbama propisan je viši iznos novčane kazne koju poslodavac može izreći zaposlenom u disciplinskom postupku od visine kazne koja je predviđena Zakonom o radu", navodi se u saopštenju.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva, rekao je da nije upućen u ovu odluku Ustavnog suda. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije