Društvo

Naknade za prevoz zaposlenih u pravosuđu nisu u skladu sa Ustavom i zakonima

Naknade za prevoz zaposlenih u pravosuđu nisu u skladu sa Ustavom i zakonima
Foto: Anadolija | Naknade za prevoz zaposlenih u pravosuđu nisu u skladu sa Ustavom i zakonima

BANJALUKA - Ustavni sud RS utvrdio je da član 7. Uputstva o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenih u institucijama pravosuđa RS, koji je donio ministar pravde RS, nije u saglasnosti s Ustavom RS, Zakonom o radu i Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu RS.

Osporenim članom određeno je da zaposleni u ovim institucijama koji pravo na naknadu troškova prevoza ne ostvaruju putem mjesečne karte ni putem ugovorene cijene mjesečne karte, a do posla imaju preko četiri kilometra, imaju pravo na 50 odsto cijene mjesečne karte ili njene ugovorene cijene.

"Imajući u vidu da je Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u institucijama pravosuđa RS određeno da se ova naknada isplaćuje u visini pune cijene prevozne karte u javnom saobraćaju, Ustavni sud je ocijenio da je donosilac osporene odredbe izašao iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, te da je predmetnim normiranjem narušio načela ustavnosti i zakonitosti", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS, rekao je da ne može jedna odluka koju Vlada donese biti iznad Posebnog kolektivnog ugovora i iznad Zakona o radu, koji su jasno propisali u ovom slučaju pravo radnika.

"Po ovoj instrukciji Vlade, radnici koji koriste prevoz su zakinuti u sredinama gdje nemaju mogućnost da koriste javni prevoz. Imaju pola te naknade, što je van svake pameti", objašnjava Petrović.

Ustavni sud je utvrdio i da član 29. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu nije u saglasnosti s Ustavom i Zakonom o radu.

"Osporenim odredbama propisan je viši iznos novčane kazne koju poslodavac može izreći zaposlenom u disciplinskom postupku od visine kazne koja je predviđena Zakonom o radu", navodi se u saopštenju.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva, rekao je da nije upućen u ovu odluku Ustavnog suda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije