Društvo

Nakon deset godina biće osnovan Centar za autizam, jedini takav u BiH

Nakon deset godina biće osnovan Centar za autizam, jedini takav u BiH
Foto: Nataša Tadić | Nakon deset godina biće osnovan Centar za autizam, jedini takav u BiH

TUZLA - Nakon deset godina, Prijedlog zakona za osnivanje Javne ustanove Centar za autizam "Meho Sadiković" Tuzla, ovih dana se našao konačno na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona i upućen je u skupštinsku proceduru.

Ovim zakonom se osniva Javna ustanova Centar za autizam "Meho Sadiković" Tuzla, uređuje se njegov status i pravni položaj, utvrđuje djelatnost i finansiranje, te reguliše upravljanje i rukovođenje, vršenje nadzora i druga pitanja vezana za rad Centra.

Prijedlogom zakona određeno je da je glavna djelatnost Centra podijeljenja na tri resora i to djelatnost zdravstvene zaštite, djelatnost odgoja i obrazovanja i djelatnost socijalne zaštite.

Također, definisane su i sporedne i pomoćne djelatnosti Centra. Zakon je prošao javnu raspravu u kojoj su učestvovala pravna i fizička lica koja su dostavila svoje primjedbe i sugestije.

"Mi smo, naravno, sve te prijedloge uvrstili i nadamo se da će u skupštinskoj proceduri dobiti podršku. Nadamo se da ćemo u maju krenuti sa osnivanjem organa upravljanja i rukovođenja", rekao je Mirsad Muhamedbegović,  ministar za socijalnu politiku TK.

On naglašava da se prvo mora formiratu upravni odbor koji bi kasnije raspisao konkurs za direktora Centra te odabrao onog koji bude ispunjavao uslove.

Ono što je bitno je da je Vlada TK obezbjedila početna sredstva za ovu ustanovu u visini od pola miliona KM.

Još jedna odluka je usvojena, a koja se tiče adaptacije i rekonstrukcije Centra te izrade elobarata tehničkog primjeta te priključka objekta na centralno grijanje i za to je izdvojeno više od 5.000 KM.

"Ovo je prvi Centar multidisciplinarnog karaktera u našoj zemlji i po prvi put se kod nas otvara.  Ponosan sam na to i želim se zahvaliti svima koji su dali s doprinos ovom projektu", naglasio je Muhamedbegović.

Inače, Centar će biti jedini u BiH ovakve vrste, a njegovo otvaranje željno iščekuju roditelje djece i osoba sa autizmom koji su do sada bili prepušetni sami sebi.

Čovjek koji je najzaslužniji za otvaranje ove ustanove je upravo Meho Sadiković, otac osobe sa autizmom, a  koji je preminuo prošle godine i nije dočekao otvaranje ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije