Društvo

Nakon dvije decenije u USK počinje isplata dječjeg dodatka

Nakon dvije decenije u USK počinje isplata dječjeg dodatka
Foto: N.N. | Nakon dvije decenije u USK počinje isplata dječjeg dodatka

BIHAĆ - Nakon punih dvadeset godina započeće isplata dječjeg dodatka u Unsko-sanskom kantonu, potvrdila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK.

Zanimljivo je kako je Unsko-sanski kanton jedan od četiri u Federaciji BiH u kojima sve dosad nije isplaćivana ova zakonska prinadležnost, iako je to regulisano višim, federalnim zakonodavstvom.

"Najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti USK otklonili smo sve prepreke koje su dosad postojale kada je riječ o isplati dječjeg dodatka. Centrima za socijalni rad poslali smo precizna uputstva i oni već mogu da krenu s isplatama", kazala je Ćemalovićeva za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, na visinu dječjeg dodatka uticala je pandemija virusa korona i smanjen priliv finansijskih sredstava u budžet, tako da će on iznositi 26 maraka po djetetu i biće isplaćivan jednom mjesečno.

Primjera radi, visina ovih primanja u Sarajevskom kantonu je 49 maraka po djetetu.

Zakonom je regulisano da dodatak mogu ostvariti djeca do navršene 15. godine koja imaju prebivalište u Unsko-sanskom kantonu i redovno pohađaju nastavu.

Također, kada je riječ o kriterijumima isplate, ovom zakonskom prinadležnošću biće obuhvaćene porodice s ograničenim prihodima, dok jedino djeca kod koje je utvrđen invaliditet u procentu višem od 90 posto ostvaruju ovo pravo bez obzira na mjesečne prihode porodice.

U centrima za socijalni rad u Unsko-sanskom kantonu ističu kako su već primili veliki broj zahtjeva za isplatu dječjeg dodatka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije