Društvo

Nakon što je ubio medvjeda povrijeđen pješačio kilometrima

Nakon što je ubio medvjeda povrijeđen pješačio kilometrima
Nakon što je ubio medvjeda povrijeđen pješačio kilometrima

GACKO - Blažo Grković iz sela Vrba, kod Gacka, koji je u petak gotovo goloruk ubio medvjeda, uspješno se oporavlja u Kliničko-bolničkom centru u Foči, gdje je smješten zbog zadobijenih rana u borbi sa zvijeri.

Blažo, koji je još pod utiscima, i sa rukama u ranama koje se ne smiju šiti zbog specifičnosti ozljede, i sam kaže da je ovo jedinstven događaj za cio ovaj kraj. S obzirom na to da je lovac, priča on, viđao je medvjede iz daleka, ali nikada ovako blizu.

"Nisam bio baš goloruk, jer sam imao kišobran i sjekiru, ali je to slabo oruđe za bitku protiv trogodišnje zvijeri, kakav je bio ovaj medvjed koji me je napao dok sam čuvao ovce", kaže Blažo.

Zadobio je, dodaje, povrede ruku i nogu, ali ga naročito boli lijeva ruka, koju je instinktivno držao ispred lica, dok je sjekirom u desnici udarao po medvjedu i uspio ga oboriti. Mjesta za strah i paniku, kaže, u tom trenutku nije bilo jer je jedino bilo važno preživjeti.

Doktor Dražen Erić, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije KBC Foča, kaže da se se nikada u svojoj praksi nije susreo sa ovakvim povredama. Grkoviću je najviše, kaže, stradala lijeva ruka, kojom je čuvao lice od napada medvjeda.

"Pacijent ima povrede mekih tkiva ekstremiteta, a najveći problem je na lijevoj podlaktici, gdje su, osim mekih, povrijeđena i mišićna i tetivna tkiva, ali je zadobio i prelom jedne kosti, dok su ostale rane površinske i ne predstavljaju neki problem u daljem liječenju", kaže doktor Erić.

Ugrizne rane se primarno ne šiju zbog bojazni od infekcija, već se ostavljaju otvorenim da tako zarastaju. Ljekari KBC Foča kažu da će Grkovića zadržati na liječenju sedam do deset dana.

Za to vrijeme će se ostali znatiželjni pacijenti vjerovatno okupljati oko Blaža, koga je medvjed najprije uhvatio za nogu, ali budući da je u ruci već bila spremna sjekira koju je ponio da bere kolje za plot, reagovao je munjevito - sjekirom za vrat.

Iako kaže da ni sam ne zna koliko je borba trajala, pretpostavlja se da je ovaj hrabri Gačanin medvjeda savladao za nekoliko minuta, a oni koji su vidjeli medvjeda, tvrde da mu je glava napola otkinuta udarcima sjekire.

Kolika je Blažova snaga, svjedoči i podatak da je nakon borbe čak uspio i da mobilnim telefonom pozove Hitnu pomoć i prepješači nekoliko kilometara planinskom stazom do puta, gdje se može stići automobilom.

Vezane vijesti:

Hercegovac Blažo Grković u samoodbrani zadavio medvjeda!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije