Društvo

Pratite nas na Google news

Naplata RTV pretplate putem računa za struju

Naplata RTV pretplate putem računa za struju
Naplata RTV pretplate putem računa za struju
Srna

SARAJEVO - Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojila rješenje kojim se predviđa da se RTV taksa ubuduće naplaćuje putem računa za električnu energiju, umjesto dosadašnjeg, putem telekom operatera, ali da bi ono stupilo na snagu, potrebno je da ga usvoje oba parlamentarna doma.

Razmatrajući amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, Komisija je usvojila i amandman kojim se određuje da se sredstva prikupljena od RTV takse dijele tako da BHRT-u pripadne 40 odsto, a RTRS-u i FTV-u po 30 odsto, što je u skladu sa usaglašenim stavom Upravnog odbora Javnog RTV sistema.

Prema dosadašnjem modelu raspodjele RTV takse, BHRT-u pripada 50 odsto, a entitetskim emiterima po 25 odsto prikupljenih sredstava.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH sa usvojenim amandmanima koje je predložila grupa poslanika predviđeno je da ostane na snazi model prema kojem se prihodi od marketinga javnih RTV servisa uplaćuju na jedinstveni račun.

Primjena ovog zakona, ukoliko ga usvoje Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bila bi ograničena na 12 mjeseci, a ukoliko u tom roku ne bude usaglašen i donijet novi zakon koji bi trajno riješio pitanje finansiranja javnih RTV emitera, njegova primjena bi bila nastavljena i nakon tog vremena.

Jednim od amandmana u predloženom zakonu briše se odredba kojom je bila predviđena mogućnost da entiteti i Brčko distrikt osnuju fondove iz kojih bi se finansirali javni RTV servisi.

Predloženim rješenjima o raspodjeli sredstava od RTV takse i sredstvima od marketinga usprotivio se član Komisije iz SNSD-a Staša Košarac.

"Klub poslanika SNSD-a će insistirati na usvajanju rješenja prema kojem bi javni RTV servisi ravnopravno dijelili sredstva od prikupljene RTV takse", rekao je Košarac i dodao da se ova stranka zalaže da neto sredstva od marketinških oglasa budu isključivo pravo RTV servisa koji ih ostvare.

Komisija nije podržala prijedlog Košarčevih amandmana prema kojima bi se sredstva od RTV takse između BHRT-a, RTRS-a i FTV-a dijelila ravnomjerno, odnosno u iznosu od 33,3 odsto.

Nisu podržani ni amandmani Nikole Lovrinovića iz HDZ BiH, koji je predlagao da naplatu RTV takse vrši posebna agencija čiji bi rad zakonom regulisala Parlamentarna skupština BiH.

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković rekao je da su elektrodistributivna preduzeća kao javna preduzeća obavezna da primjenjuju zakone koje donese Parlamentarna skupština.

On je podsjetio da je Komisija za saobraćaj i komunikacije ranije usvojila odluku o formiranju interresorne radne grupe koja bi utvrdila prijedlog zakona kojim bi trajno bilo riješeno pitanje održivog finansiranja Javnog RTV sistema BiH.

Predsjedavajući Upravnog odbora Javnog RTV sistema BiH Esad Gotovuša u izjavi medijima nakon sjednice Komisije izrazio je zadovoljstvo usvojenim amandmanima uz konstataciju da oni tek treba da dobiju potvrdu Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija je prihvatila poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH prema kojoj bi Savjet ministara BiH bio zadužen da utvrdi i u parlamentarnu proceduru uputi izvještaj o realizaciji Sporazuma o osnivanju javnih korporacija BiH, sa prijedlogom akcionog plana za primjenu ovog sporazuma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije