Društvo

Napušteni ljubimci dobili sigurno utočište

Napušteni ljubimci dobili sigurno utočište
Foto: N.N. | Napušteni ljubimci dobili sigurno utočište

BANJALUKA - Karantin i prihvatilište za životinje, koji su uvršteni u razvojne projekte u ovoj godini, uspostavljeni su i formirani u sklopu Razvojno-edukativnog centra "Manjača", potvrdio je za "Nezavisne" Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Prema njegovim riječima, životinje koje su uhvaćene u gradu dolaze u prostorije Razvojno-edukativnog centra na platou Manjače, u kojima ih prihvataju i obezbjeđuju im hranu, vodu, veterinarsku zaštitu i ljude koji ih čuvaju.

"Napravili smo osnovne uslove da možemo da ih prihvatimo, da im obezbijedimo sve potrebno, a zajedno s inspekcijom i veterinarskom stanicom vadimo krv, radimo uzorke i analize te pregledane životinje zbrinjavamo i zatvaramo na tom prostoru", kazao je Ilić.

Dodao je da je najveći problem što još nisu urađeni pravilnici finansiranja karantina i prihvatilišta, a to su ogromni troškovi, koje Centar neće moći još dugo snositi.

"Očekujemo da se uradi pravilnik koji će definisati da li će finansiranje biti u sklopu grada ili Ministarstva ili od naplate troškova od neodgovornih vlasnika koji napuštaju svoje životinje", rekao je Ilić.

Istakao je da kad se pojave vlasnici životinja koji su ih napustili i prepustili ulici treba naći rješenje kako namiriti štetu koju je Centar imao.

"Vlasnik se nakon određenog vremena samo pojavi i odvede životinju. Mislim da se mora na neki način izvršiti nadoknada troškova koje je izazvao nesavjesnim puštanjem životinje", dodao je Ilić.

Siniša M., koji je vlasnik psa, zadovoljan je što su osnovani prihvatilište i karantin kako bi životinje imale još jedno sigurno utočište.

"Mislim da je ovako nešto trebalo dosta ranije da se uradi, ali i podržavam inicijativu da se kazne neodgovorni vlasnici, jer zašto su uzimali uopšte životinje ako ne žele da se brinu za njih", rekao je on.

Sandra K., vlasnica mačke, istakla je da sve inicijative koje će poboljšati uslove života životinja imaju njenu podršku.

"Nadam se da će se pronaći rješenje kako bi imali najbolje moguće uslove tamo, ali se mora podići i svijest ljudi kako bi što više vodili računa o životinjama", dodala je ona.

Dokumentacija za stočno groblje

"Urađena je projektno-tehnička dokumentacija za stočno groblje, a poslali smo dopise gradu i Ministarstvu, od kojih očekujemo definisanje lokaliteta i odgovor da li će projektno-tehnička dokumentacija ići u tom pravcu. U pitanju je krupan projekat, ali mislim da je ovo ozbiljan problem, koji je potrebno što prije riješiti", rekao je Draško Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije