Društvo

Narednih dana u BiH žuta kiša, pljuskovi i grad

Narednih dana u BiH žuta kiša, pljuskovi i grad
Foto: N.N. | Narednih dana žuta kiša, pljuskovi i grad
Goran Lajić

BANJALUKA - Žućkasta kiša koje je bilo juče u pojedinim predjelima BiH, očekuje se i narednih dana, jer je strujanje takvo da se skuplja vazduh sa sjevera Afrike koji u sebi ima čestice pjeska i koji uzrokoje obojenu kišu.

Rekla je ovo Milica Ðordevic, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, koja je naglasila da pljuskovi koji su intenzivniji brzo isperu atmosferu, pa se obojena kiša dugo ne zadržava za razliku od slabih padavina koje su bile u prethodnom periodu.

Ona kaže da narednih nekoliko dana možemo očekivati pljuskove, grmljevinu, a ponegdje će se javljati i grad.

"U narednih pet-šest dana mogu se očekivati jaki pljuskovi u brdsko planinskim krajevima, na istoku RS, sarajevsko-romanijskom, gornjepodrinjskom regionu, i ka zapadu u Krajini, gdje pljuskovi u pojedinim mjestima mogu uzrokovati nešto jače padavine, ali da se slične vremenske nepogode kao u Njemačkoj ne mogu očekivati", rekla je Ðordevićva.

Dodala je da nestabilno vrijeme koje je zahvatilo Evropu nije karakteristično da se premješta iz regiona u region da bi mogli očekivati takvo nevrijeme kod nas, nego se javljaju lokalnog karaktera u pojediim predjelima.

"Ovih dana centralna Evropa je podložna jakim pljuskovima koji mogu da donesu u kratkom periodu velike nepogode. Kod nas je u prethodnom periodu bilo takvih pljuskova i javljao se led koji je pravio štetu, ali nije bilo nevremena takvih razmjera kao u Evropi. Ovih dana takvo nevrijeme neće doći kod nas", dodala je Ðordeviceva.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije