Društvo

Nastavak izmještanja migranata izaziva osude

Nastavak izmještanja migranata izaziva osude
Foto: N.N. | Nastavak izmještanja migranata izaziva osude

BIHAĆ - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK nastavili su u petak akciju izmještanja migranata iz urbanih dijelova Bihaća na lokalitet prihvatnog kampa Lipa, čime su nastavili u praksi provoditi zaključke Operativne grupe za migrantsku krizu USK.

U nedovršenoj zgradi Doma penzionera, u centru grada, u petak je pronađeno tridesetak migranata i oni su autobusom prevezeni u Lipu.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić istakao je kako će policija i u narednim danima nastaviti s ovim aktivnostima s obzirom na to da procjene govore kako veliki broj migranata boravi u napuštenim objektima na području Bihaća i u njegovoj okolini. Podsjećamo da je prije nekoliko dana zatvoren prihvatni centar "Bira", gdje je bilo smješteno oko 400 migranata, a najveći broj njih odvezen je u Lipu.

Međutim, Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koja upravlja tim centrom, odbila je da ih primi pravdajući to nedostatkom prihvatnih kapaciteta. Ovi migranti, kao i drugi koje dovozi policija, borave na otvorenom prostoru ispred samog kampa, u vrlo teškim i nehumanim uslovima.

Inače, treba istaći kako su IOM i druge međunarodne organizacije osudile deložaciju migranata iz "Bire", ističući kako su vlasti u USK ove aktivnosti provele prisilno i bez konsultacija s međunarodnim predstavnicima.

Peter van der Auweraert, koordinator IOM-a za zapadni Balkan, upozorio je na nehumanost ovih aktivnosti i zabrinutost lokalnog stanovništva, istakavši kako će to samo povećati broj ljudi koji borave na ulicama Bihaća i u njegovoj okolini.

"Pobrinuli smo se da najugroženiji slučajevi budu smješteni u medicinske ustanove, ali stotine drugih morale su se same snalaziti", navode iz IOM-a te podsjećaju na dolazak hladnijeg perioda.

Podsjetimo, i Evropska unija je oštro osudila akcije koje su poduzele vlasti Unsko-sanskog kantona kada su prisilno premjestile izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u Bihaću na lokalitet objekta za hitni smještaj u Lipi, čiji kapaciteti su već popunjeni.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac rekao je za Srnu da će izmještanje migranata iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u srpsko selo Lipa, kod Bihaća, dodatno pogoršati bezbjednost Srba na cijelom prostoru Krajine.

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić smatra da je krajnje vrijeme da razni nivoi vlasti u BiH i međunarodne organizacije zajednički pronađu pravce rješavanja migrantske krize u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije