Društvo

Nastavak saradnje Organizacije UDAS i Grada Banja Luka

Nastavak saradnje Organizacije UDAS i Grada Banja Luka
Foto: N.N. | Nastavak saradnje Organizacije UDAS i Grada Banja Luka

BANJALUKA - Grad će podržati inicijativu Organizacije amputiraca UDAS da se osobama sa invaliditetom obezbijedi adekvatna parcela u okolini grada kako bi se, na nekomercijalnoj osnovi, mogle baviti urbanom poljoprivredom, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je danas tokom posjete UDAS-u naglasio da će uskoro biti ponuđena lokacija na kojoj bi ova organizacija, ali i druga udruženja građana, imali mogućnost da se bave urbanom poljoprivredom.

On je naglasio da grad ulazi u veliki projekat aktivnog upravljanja imovinom, gdje će gradsku imovinu, prije svega zemljište, nastojati da koriste na racionalniji i kvalitetniji način, pogotovo ako se radi o poljoprivrednom zemljištu.

"Osnovni cilj je da poljoprivredno zemljište koje je u vlasništvu grada stavimo u funkciju dobrobiti građana, odnosno da zemljište ne bude zapušteno. Imamo lijepo iskustvo sa gradskim baštama, što je zaista jedan odličan primjer", istakao je Radojičić. Kad je riječ o pomoći osobama sa invaliditetom, Radojičić je rekao da je grad pred potpisom novog sedmogodišnjeg ugovora sa prevoznicima u javnom gradskom prevozu i da će biti uvedeni novi standardi.

"Jedan od novih standarda koje smo postavili pred prevoznike je da u roku ne dužem od pet godina svi autobusi budu prilagođeni osobama sa invaliditetom odnosno da imaju ulaznu rampu", istakao je Radojičić.

Željko Volaš, predsjednik UDAS-a, rekao je da ova organizacija, zajedno sa Gradskom upravom i međunarodnim organizacijama, konstantno radi na poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom.

Naglasio je da zajedno rade na jačanju kapaciteta udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, građanskom učešću ovih osoba u donošenju odluka, praćenju politika koje donosi grad, a tiču se ove populacije.

"Naš cilj je jačanje uloge građana i organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a ukidanje barijera je jedna od ključnih mjera za uključivanje ovih ljudi u redovne životne aktivnosti", zaključio je Volaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije