Društvo

"Nastaviti program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca"

"Nastaviti program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca"
Foto: N.N. | "Nastaviti program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca"

BANJALUKA - Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske snažno insistira na nastavku programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u 2021. godini.

Ovo je saopšteno nakon sastanka delegacije Republičke organizacije i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duška Milunovića danas u Banjaluci.

Tokom razgovora, predstavnici organizacije su iskazali zahtjev za povećanjem porodičnih invalidnina od 10 odsto. Ministar je istakao da će zahtjev biti razmotren, ali da će budžet biti kreiran na osnovu ekonomskih mogućnosti Republike.

Što se tiče programa stambenog zbrinjavanja, predstavnici organizacije traže da se za ovu namjenu planiraju i obezbijede redovna sredstva u republičkom budžetu, a da se ukoliko to ne bude urađeno, Vlada kreditno zaduži kao što je to učinila za prethodno stambeno zbrinjavanje. Smatraju da je potrebno prioritetno isplatiti nepovratna novčana sredstva za sve korisnike koji ispunjavaju uslove, a potom i započeti izgradnju stanova za stambeno nezbrinute.

"Ministarstvo je saglasno da je neophodno nastaviti program stambenog zbrinjavanja. Istaknuto je da je objaviljena Izmjena javnog poziva kojim je otvoren dodatni rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje u skladu sa Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske do 23. oktobra 2020. godine. Nakon zatvaranja javnog poziva lokalne zajednice će, kao je navedeno, sačiniti liste korisnika i biće vidljivo koliko je sredstava potrebno za ove namjene", saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je zaključeno da je ova organizacija dala najveći doprinos i uložila najviše truda u zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca i da je ova aktivnost do danas dala dobre rezultate.

Predstavnici organizacije su konstatovali da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske trenutno nalazi 1599 djece poginulih boraca i zatražili od institucija Republike Srpske  da preduzmu potrebne mjere kako bi se proces njihovog zapošljavanja ubrzao.

Naglašavaju da je prošlo 25 godina od Odbrambeno-otadžbinskog rata i da je obaveza Republike Srpske da se djeci poginulih boraca, koja su završila školovanje, obezbijede radna mjesta. Zaključeno je da će Ministarstvo sačiniti informaciju koja će biti upućena na sjednicu Vlade, a u kojoj će biti naveden broj djece poginulih boraca po lokalnim zajednicama, njihova  obrazovna struktura i stručna sprema u cilju preduzimanja  aktivnosti na konačnom rješavanju ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije