Društvo

Nastavljaju se dogovori za održavanje parade ponosa u Sarajevu

Nastavljaju se dogovori za održavanje parade ponosa u Sarajevu
Foto: N.N. | Nastavljaju se dogovori za održavanje parade ponosa u Sarajevu

SARAJEVO - Organizacioni odbor prve parade ponosa u BiH najavio je da naredne sedmice sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS namjerava nastaviti dogovore kako bi parada ponosa uspješno doprinijela izgradnji otvorenog, inkluzivnog i slobodnog bh. društva.

Do sada je dobio garancije Vlade Kantona Sarajevo i policije da ovaj događaj, koji je zakazan za 8. septembar u Sarajevu, mogu adekvatno zaštititi.

Takođe, Vlada i policija Kantona su u dosadašnjoj komunikaciji sa Organizacionim odborom kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje parade ponosa.

"Policija i MUP KS su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od bh. parade ponosa,od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo Film Festivala. To su nam i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje smo imali od 1. aprila", ističu iz Organizacionog odbora.

Političkim strankama žele poručiti da su ljudska prava zagarantovana Ustavom i zakonima, kojim se svim građanima garantuje pravo na slobodu mirnog okupljanja.

"Smatramo da je bilo kakvo političko prepucavanje, te licitiranje paradom ponosa u korist uskostranačkih prepirki, nedopustivo i neodgovorno.Ne dozvoljavamo da nas političke igre ometu u našem cilju da LGBTI osobama omogućimo da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, te da potaknemo institucije na odgovornije djelovanje prema svim građanima", navode iz Organizacionog odbora parade.

U proteklih pet mjeseci podrška građana iz privatne i javne sfere kažu da je pokazala da je bh. društvo itekako spremno prihvatiti i podržati LGBTI osobe. 

Organizacioni odbor Bh. parade ponosa nastaviće profesionalno i korektno sarađivati sa institucijama Kantona Sarajevo, te poziva građane da se 8. septembra pridruže paradi u Sarajevu i da "zajedno stanu u kraj političkom poigravanju s ljudskim pravima svih nas". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije