Društvo

Nastavnice pokrenule YouTube kanal "Engleski je cool"

Nastavnice pokrenule YouTube kanal "Engleski je cool"
Foto: N.N. | Nastavnice pokrenule YouTube kanal "Engleski je cool"

DOBOJ - Nastavnica Slavica i učenica Nataša glavni su likovi animiranih video-klipova koje kreiraju i na YouTube kanal "Engleski je cool" postavljaju Slavica Marković i Nataša Vajić, nastavnice engleskog jezika u Osnovnoj školi "Radoje Domanović" u Osječanima, kod Doboja, kojima učenike nastoje animirati da vrijeme koje provode na internetu iskoriste da savladaju gradivo iz ovog predmeta.

U današnje vrijeme veoma je teško održati koncentraciju đacima, kažu nastavnice, a tradicionalni način učenja samo uz udžbenik nije dovoljan da se oni zainteresuju te je potrebno iskoristiti moderne tehnologije.

"Oni se mogu fokusirati izvjesno vrijeme, ali opadne koncentracija čim im se skrene pažnja na nešto drugo, tako da mislim da u današnje vrijeme i ove mlađe generacije zaista puno pažnje posvećuju telefonu, internetu i medijima koji su zastupljeni kroz internet sadržaj, i onda bi se najbolje pokazala ta vrsta učenja kroz taj materijal. Nikada ne znaju šta ih očekuje u tim videima, da li će biti prikazana neka njihova anegdota, neka njihova pošalica koja je bila na času, tako da se onda i oni prepoznaju u tome", priča za "Nezavisne" Nataša Vajić.

Slavica Marković kaže da razgovaraju o tim video-klipovima u nastavi i da ih većina učenika te škole prati na YouTube kanalu.

"Znači, svakodnevno razmjenjujemo iskustva, ono što smo uradili, objavili smo da oni znaju za to, da nas prate, i pitamo ih za njihovo mišljenje", kazala je ona.

Valentina Radić, učenica devetog razreda, redovno prati kanal, a video-sadžaji su zanimljivi.

"To bude kao da gledamo neki crtani film iz kojeg učimo. Kroz njih razvijamo vokabular, tako da sam ja iz nekih videa naučila nove riječi i proširila svoj vokabular. Imamo veću koncentraciju kada gledamo neki video, a ne samo na času dok sjedimo i ko zna o čemu razmišljamo", iskrena je Valentina.

Kanal "Engleski je cool" nastao je iz istoimene Facebook grupe, koju su nastavnice pokrenule prije dvije godine, a koja im je dobro došla tokom online nastave koja se izvodila prošle školske godine.

Nastavnice imaju ambiciozne planove, trenutno pišu gramatiku engleskog jezika za osnovnu školu, a plan im je da naprave junior gramatiku engleskog za niže razrede kako bi je učenici lakše usvajali kroz video-sadržaj.

"Krajnji cilj našeg projekta i naše ideje je da ovakav vid nastave zaživi u školama, ali da bi to bilo tako, nama je potreban, vjerovatno i većini škola, kabinet za strane jezike, gdje bi djeca imala svoje računare, odnosno laptope i slušalice za praćenje nastave, da imamo gdje da im pokažemo video-snimke koje prate uz udžbenike i da bi oni mogli aktivno da učestvuju u nastavi koju smo pripremili. Tako da bi vremenom u tom kabinetu i djeca mogla aktivno s nama da snimaju i prave video-klipove, da razmjenjujemo ideje", navodi Slavica Marković.

Aktivizam dvije nastavnice naišao je i na podršku rukovodstva škole i kolega iz kolektiva.

"Ovo je i jedna promocija naše škole, koja je dosta aktivna u svim poljima, ali, evo, naše nastavnice engleskog pokazale su da su kreativne, da su našle nove metode da djeci približe engleski jezik. Znamo reći da danas djeca koriste previše telefone, ali, evo, sada na edukativan način mogu da iskoriste to vrijeme na YouTubeu i na ostalim društvenim mrežama", kazao je Saša Živanović, direktor OŠ "Radoje Domanović".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije